środa, 22 września 2010

Pflaumenkuchen - niemiecki placek ze śliwkami


Bardzo ciekawa propozycja w sezonie śliwkowym...
Przepis podany przez Małą_Mi na forum CinCin.

na ciasto:

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:


500 g sera białego ( twarogu) trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
125 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny

400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )

Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.




ŚLIWKI...

Sernikowo

rok temu:




7 komentarzy:

  1. mniam, mam właśnie ochotę na taki placek :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie Ci wyszedł.
    Widzę,że też piekłaś w tortownicy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny ale to chyba powinno być Pflaumenkuchen raczej

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ,lubię wypieki ze śliwkami:))
    Myslałam,ze to jest to ciacho z aktualnego wydania WC ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. a, to ten! mi też się spodobał na cinie i czeka sobie w kolejce. :)Pięknie ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie Twoje ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń