piątek, 3 września 2010

Kubańska zupa pomidorowa


Nietypowa zupa pomidorowa, gęsta i słodka.
Przepis ze strony Taste of Cuba.

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 kubki wody
750g sparzonych i obranych pomidorów
1 duza cebula
1 łyżka oliwy
5 łyżek cukru - dałam połowę
sól i pieprz do smaku

Obrać ziemniaki i gotować do miękkości. Odcedzić zostawiając 1 i 1/2 kubka wody. 
Kiedy ziemniaki się gotują Obrać i pokroić drobno cebulę, pokroić pomidory. Gotować pomidory z połową cebuli przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Resztę cebuli zrumienić na oliwie. Do gotujących się pomidorów dodać ziemniaki i wodę spod ziemniaków. Gotować razem 2 minuty, zmiksować całość blenderem. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulę. 
Smacznego :)



Pora na 
pomidora!

Smacznie i 
pomidorowo

Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk

Rok temu piekliśmy czekoladowe babeczki z dodatkiem cukinii i marchewki:



5 komentarzy:

  1. taka zupa to coś dla mnie!
    chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście ta słodycz nietypowa. Hmm ciekawe, ale ja chyba też bym z tym cukrem postąpiła ostrożnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. gęsta i słodka, powiadasz... hmm.
    lubię i słodkie i gęste. i czerwone i pomidorowe. chyba się pokuszę... ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiła mnie ta pomidorowa na słodko:) Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń