wtorek, 3 sierpnia 2010

Cytrynowo jogurtowe ciasto z jagodami


Pyszne, lekkie, letnie, szybkie ciasto z jagodami.
Można dodać inne owoce.
Można upiec bez owoców - babkę jogurtowo cytrynową.
Przepis z bloga smitten kitchen.

Składniki:
1 1 / 2 szklanki + 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 / 2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka + 1 łyżka cukru 
3  duże jajka 
2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
1 / 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 / 2 szklanki oleju 
1 1 / 2 szklanki jagód, świeżych lub zamrożonych
1 / 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 

Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać 1 1 / 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W innym naczyniu wymieszać jogurt, 1 szklankę cukru, jajka, skórkę z cytryny, wanilię i olej. 
Wsypać suche do mokrych. 
Wymieszać jagody z łyżką mąki, i wmieszać je bardzo delikatnie do ciasta. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i piec około 50 (+) minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy.
W międzyczasie zagotować sok z cytryny z 1 łyżką cukru aż do rozpuszczenia cukru.Wystudzić.Gdy ciasto jest gotowe, pozostawić do ostygnięcia w formie na 10 minut, następnie wyjąć na kratkę.  Ciepłe ciasto posmarować cytrynową glazurą, zostawić do wystygnięcia.

Smacznego :)


Rok temu jedliśmy cheesecake z morelami i białą czekoladą:



i knedle twarogowe z morelami:

3 komentarze:

  1. Super to ciacho! Lubię takie letnie ciasta z owocami:) Na maślance lubi jogurcie pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie ciasta z owocami, Twoje wyglada bardzo smakowicie, i to polaczenie jagod i cytryny, pycha:)

    OdpowiedzUsuń