środa, 7 kwietnia 2010

Terrina chrzanowo-buraczkowa w dwóch odsłonach


Planowałam terrinę na święta, a ten pomysł wpadł mi do głowy w ostatniej chwli.
Chrzan i buraczki to tradycyjny dodatek do wielkanocnych jajek i pasztetu - czemu tego nie wykorzystaćw innej formie ?



Składniki:
Warstwa czerwona:
800ml buraczków tartych w occie (razem z zalewą)
6 łyżeczek żelatyny
150ml wody
sól, cukier do smaku



Warstwa biała:
słoiczek chrzanu (150-200g)
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany 12%
6 łyżeczek żelatyny
150ml wody
sól, cukier do smaku

6 jajek na twardo, 300g domowego pasztetu



Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody w 2 naczyniach. Buraczki zmiksować z zalewą, Jogurt wymieszać ze śmietaną i chrzanem, doprawić do smaku.
Rozmoczoną żelatynę zalać wrzątkiem w obu naczyniach do objętości 150ml, lekko przestudzić i wymieszać z obydwoma warstwami - białą i czerwoną.


Jajka obrać, wypłukać, pasztet pokroić w plastry.
Naczynie na terrinę z jajkami powinno być głębogie, do pasztetu - płytkie.
Na dno każdego z naczyń nalać trochę białej masy, wstawić do lodówki.
Jak tylko zacznie tężeć, do głębszego naczynia włożyć jajka, wypełnić do połowy wysokości jajek czerwoną masą. 



W płaskim naczyniu wyłożyć pasztet równą warstwą na białej masie, polać czerwoną i schować do lodówki.
W wyższym naczyniu ( z jajkami) nalać jeszcze 2 warstwy - białą i czerwoną, wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego :)



Kuchnia Wielkanocna 2010

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa forma podania buraczkow i chrzanu !
    Super! Podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, wygląda pięknie! Ja też na święta zrobiłam terrinę, ale z ogórkiem i koperkiem
    http://kucharnia.blogspot.com/2010/04/ogorek-w-galatertce-terrina.html Twoja wygląda powalająco - zapisuję na przyszły rok, jeśli można:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję pomysłu, świetny. Do mnie najbardziej "przemówiła" wersja z pasztetem.

    OdpowiedzUsuń