środa, 7 kwietnia 2010

Mazurek orzechowy - ulubiony


Ulubiony mazurek, nie może go zabraknąć na świątecznym stole..
Przepis z listy pl.rec.kuchnia.

Składniki:
300g maki
100g cukru
125g masła
1 całe jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
szczypta soli
aromat waniliowy

Na polewę:
200g łuskanych orzechów włoskich posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)
100g cukru
120g masła
2 łyżki miodu

Rozpuścić i wymieszać razem 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżkę mleka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Połączyć tą miksturę z mąką, cukrem, masłem i jajkiem - zagnieść i do lodówki.
Składniki polewy (bez orzechów) rozpuścić na patelni, mieszać aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć (3-5 minut) cały czas mieszając. 
Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie - ja używam dużą blachę z piekarnika, pokryć przysmażonymi orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni. Nie robić rantów - płaski placek, a na to masa orzechowa.
Smacznego :)



Kuchnia Wielkanocna 2010

4 komentarze:

  1. bardzo smakowicie się prezentuje ,a takiego jeszcze nie robiłam , zapiszę sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. miód, orzechy, miód... same fajne rzeczy... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Magiczny... Nastrój zdjęcia cudny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ! ja rewanżuje się przepisem na mazurek orzechowy z bezą...

    OdpowiedzUsuń