niedziela, 21 lutego 2010

Les Sourdough


Pyszny chlebek z przepisu Tatter:
Wyszły 2 małe pyszne bochenki.

240g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
280g wody
390g białej pszennej maki chlebowej
90g maki żytniej razowej
11 g soli
W dużej misce rozmieszałam zakwas z wodą, wsypałam obie mąki, dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam szczelnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam soli zagniotłam gładkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 minut). Umieściłam je w naoliwionej misce i zostawiłam pod przykryciem na 2 1/2 godziny, składając w połowie czasu fermentacji.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół, uformowałam lekkie kulki, przykryłam i zostawiłam na 20 minut. Następnie ukształtowałam dwa bochenki i zostawiłam je w koszach, złączeniem w górę na 2 1/2 godziny.
Piec wraz z kamieniem rozgrzałam do 250C. Piętnaście minut przed pieczeniem włożyłam do pieca pokrywę. Chleb przełożyłam na łopatę, nacięłam i zsunęłam na gorący kamień, spryskałam (10 razy) i szybko nałożyłam z powrotem pokrywę. Temperaturę zmniejszyłam do 230C i piekłam 15 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywę i piekłam kolejne 10-15 minut. Piec wyłączyłam zostawiając chleb w środku przez 10 minut (w celu wysuszenia skórki).

2 komentarze: