czwartek, 25 lutego 2010

Garnek pełen warzyw


Przepyszny garnek pełen pieczonych warzyw.
Z dodatkiem kiełbasek - pełnowartościowy obiad.
Wszystko pieczone w garnku rzymskim.



Składniki:
kawałek wędzonego boczku, pokrojenego w plastry
5 marchewek
4 buraczki
4 cebule
pół brukwi
10 ziemniaków
6 surowych białych kiełbasek
sól, pieprz, zioła prowansalskie
4 łyżki oliwy


Garnek moczymy 15 minut w zimnej wodzie.
Wyjmujemy, na dnie układamy pokrojony boczek.
Potem warstwami warzywa, przesypując je przyprawami.
Na szczycie cebula i kiełbaski, całość skrapiamy oliwą, nakrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 C na godzinę. Zdejmujemy pokrywę i dopiekamy do zrumienienia kiełbasek - jeszcze jakieś 20 minut.

Smacznego :)

 

Rozgrzewacze na zimową porę

ZDROWO, DIETETYCZNIE

3 komentarze:

  1. O rany! Jak to świetnie wygląda. A jak musi smakowac:)Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No na takie danie to ja się piszę ;) Pycha ach przypommina mi się rodzinny dom ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mam takiego garnka i będe bardzo załowac bo wyglada rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń