czwartek, 31 grudnia 2009

Irish Cream czyli Baileys 2




Ten przepis pochodzi stąd.
W smaku podobny do Domowego Baileys, ale lepszy, bardziej gęsty, no i więcej wychodzi :)

Likier Irish Cream

Składniku:
1-1/2 kubka whiskey (najlepiej irlandzkiej) - ja miałam irlandzką ze szkocką - pół na pół
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
2 kubki śmietanki - u mnie 30%
2 łyżki syropu czekoladowego - przepis poniżej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - dałam łyżkę amaretto

1) Wszystkie składniki zmiksować.
2) Przelać do zamkniętego naczynia i schować do lodówki.
3) Podawać w szklaneczkach na lodzie. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Syrop czekoladowy:

szklanka cukru
szklanka wody
3 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Włożyć wszystkie składniki (bez ekstraktu) do garnuszka, zagotować, gotować chwilę, do lekkiego zgęstnienia, przestudzić, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Można dodawać do mleka - wychodzi dobre kakao, do lodów - jako polewę.





Kuchnia Świąteczna 2009


Czas na kawe...

środa, 30 grudnia 2009

Ciasteczka kawowe z czekoladą


Miały wyjść shortbread, ale się rozlały..
Mam pyszne kawowe ciasteczka z kawałkami czekolady :)
Przepis stąd.

Ciasteczka kawowe z czekoladą


1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
220g masła w temperaturze pokojowej
2/3 kubka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 kubki mąki
tabliczka gorzkiej czekolady


1. Rozpuścić kawę we wrzątku, ostudzić.
2. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać wanilię i kawę, cały czas miksując na niskich obrotach dodawać mąkę. Wmieszać posiekaną czekoladę.

3. Przełożyć ciasto do woreczka i rozwałkować na pół cm. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160C.
5. Wyjąć torebkę z ciastem na stół, delikatnie wyjąć ciasto i pokroić na kawałki. Przełożyć ciastka na blachę zachowując odstępy.
6. Piec 10-20 minut (ja piekłam 17 minut). Przełożyć na kratkę (nie wiem jak - gorące ciastka są bardzo plastyczne)



Kuchnia Świąteczna 2009

wtorek, 29 grudnia 2009

Sernik pomarańczowy

Przepis podała Joanna na forum CinCin.
Ja zrobiłam inną polewę - podobną do tej z sernika cytrynowego Joanny.
Sernik pyszny, delikatny, lekko kwaskowy i baaardzo pomarańczowy.



Sernik pomarańczowy wg M. Roux

Robiłam spód ciasteczkowo - migdałowy tylko na dnie - podobnie jak Joanna. Piekłam gazetowo 13 minut w 250 stopniach i 70 w 160 stopniach. Zostawiłam go też do wystudzenia w półotwartym piekarniku na jakieś piętnaście, dwadzieścia minut.
Piekłam w tortownicy 20 cm.
Składniki na spód:
100g ciasteczek holenderskich
50g płatków migdałowych
60g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

500 g sera śmietankowego Delfiko w pokojowej temperaturze
200 g twarogu trzykrotnie mielonego o zawart. 5% tłuszczu
5 małych jajek (w oryginale 4 duże)
150 g kwaśnej gęstej śmietany 18% - ja dałam 100g gęstej 30% i 50g 16%
170 g drobnego cukru
4 niezbyt duże soczyste pomarańcze bez pestek

Składniki na polewę:
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli


Sery wymieszałam łyżką z cukrem i śmietaną, dodałam po jednym jajku, otartą skórkę i sok z pomarańczy.
Skórkę ocierałam tarką cytrusową microplane, więc była bardzo drobna i delikatna jak mączka. Ja otarłam skórkę nożykiem do skórek - wyszły dosyć długie paski, całość zmiksowałam w malakserze.
Wylałam na podpieczony i ostudzony spód ciasteczkowo- migdałowy.
Po upieczeniu ostudziłam i wstawiłam do lodówki pod przykryciem.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki oprócz masła i śmietany, zmiksować, podgrzewać na małym gazie do lekkiego zgęstnienia. Do gorącej masy wmieszać masło i śmietankę, całość odstawić do wystudzenia.  Zimny sernik polać zimną polewą, wstawić do lodówki i odczekać jeszcze przynajmniej 2 godziny.
Kuchnia Świąteczna 2009

poniedziałek, 28 grudnia 2009

Drezden Stollen

Kolejny przepis niezawodnej Bajaderki z forum CinCin.
Robiłam go po raz drugi, pyszne drożdżowe ciasto bakaliowe.
W święta nie schodzi w nadmiarze innych ciast (podobnie jak makowiec i piernik), ale na po świętach - jak znalazł :)
Nadaje się do długiego przechowywania.

Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

Bogate w wiekowe tradycje, znane drożdżowe ciasto. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie świątecznym bo powinno być upieczone co najmniej tydzień przed spałaszowaniem No i jak chyba wszystkie świąteczne ciasta - bardzo kaloryczne, ze względu na dużą zawartość masła.

1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
szczypta soli
2 duże jajka
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 łyżki suchych drożdży - dałam świeże
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub gałki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynków (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdałów, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomarańczowej
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki koniaku

3/4 kostki rozpuszczonego masła (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania

Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać koniakiem i zostawić do macerowania (im dłużej tym lepiej, można to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotować, dodać cukier, masło i sól, przestudzić. Dodać jajka, żółtka i wanilię, wymieszać. Wsypać 3 szklanki mąki i drożdże, wymieszać i zostawić aż ciasto podwoi swoja objętość. Dodać przyprawy i bakalie, wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do lekko wysmarowanej masłem miski i ponownie zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoja objętość. Podzielić na 2-3 części - ja w tym roku zrobiłam 4, każdą uformować w kształcie owalu, lekko posmarować masłem i złożyć nie całkiem na pół (brzegi nie będą sie stykały) wzdłuż dłuższego brzegu. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez około 25 minut, patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, smarować rozpuszczonym masłem kilka razy, posypać grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinąć. Przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej tydzień lub dłużej.

Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w złożenie strucli wkładamy rolkę marcepanu, trzeba wtedy pamiętać aby bardzo dobrze zlepić brzegi ciasta. Można strucle "odświeżyć" posypując ją cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.

* Jak w kazdym drożdżowym cieście, ilość maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lejące się. 


Kuchnia Świąteczna 2009

niedziela, 27 grudnia 2009

Piernik świąteczny dla cierpliwych


Przepis  Ewylukas z forum CinCin - robiłam już rok temu - był pyszny :)

Przepis pochodzi z jakiejś gazety. Robiłam go rok temu i zrobił furorę wśród rodziny Wszyscy myśleli że jest z jakiejś dobrej cukierni
Polecam bardzo
Robi się go 3 tygodnie, ale warto.

50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
masło do formy
Ponadto
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml wódki
polewa czekoladowa
dżem - u mnie morelowy i z czarnej porzeczki

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy (keksówki) i piec 60 min w temp 200 st.
Ostudzić. Wyjąć z formy.
Zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, złączyć części. Polać piernik polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień



Kuchnia Świąteczna 2009

sobota, 26 grudnia 2009

Kruche ciastka Cranberry Noel



Przepis na ciasteczka znaleziony u Dziuni na forum CinCin.
Ciasteczka pyszne, kruche, a jednocześnie bardzo proste..

Składniki na ok. 60 sztuk
Szklanka ma 250 ml

226 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę,
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do
następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.




Kuchnia Świąteczna 2009

piątek, 25 grudnia 2009

Wesołych Świąt !



Wesołych Świąt

przeżytych w prawdziwie radosnej rodzinnej atmosferze


życzy
ekipa Rodzinnej Kuchni:

Joanna,

Ewa,
Zuzanna,

Agata,
Ania i Krzysztof

środa, 23 grudnia 2009

Strucle z makiem


Przepis wykorzystywany od lat z "Kuchni dla Wszystkich" Jadwigi Kłossowskiej (z 1980 roku - wydanie IV).
Makowiec wychodzi taki jak lubię - dużo maku, mało ciasta, a mak tylko z bakaliami, bez mąki, jajek i innych dodatków.

Przepis na masę makową był chwilę wcześniej.

Składniki:
500g mąki
3 żółtka
pół szklanki cukru
pół laski wanilii - dałam całą
skórka otarta z połowy cytryny
150g masła
50g drożdży
ciepłe mleko - wyszło mi około 1 1/2 szklanki
masa makowa z 500g maku




Mąkę przesiać do miski, drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem (około pół szklanki), dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości.Żółtka ubić z cukrem, lekko je ogrzewając w czasie ubijania (można wstawić garnuszek z żółtkami do większego naczynia z gorącą wodą). Rozczyn drożdżowy dodać do mąki razem z żółtkami, drobno posiekaną wanilią (ja wyskrobałam laski, resztę zostawiłam na cukier waniliowy) i skórkę otartą z cytryny. Zagarniać mąkę od brzegów miski drewnianą łyżką, wlewając jednocześnie po trochu ciepłe mleko. Ciasto powinno być elastyczne, puszyste, ale nie za miękkie, aby się nie rozlewało. Wyrabiać dalej ręką, gdyż tylko w ten sposób można dobrze wyczuć jego gęstość. Gdy zaczyna odstawać od ręki ( po około 15 minutach wyrabiania), dodać stopione ciepłe masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, podwajając swą objętość, przygnieść je lekko, podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na prostokąt 25x28cm. Nałożyć równą warstwą mak i dość ścisło zwinąć, formując strucelki. Ułożyć je na papierze tak, by miejsce złożenia wypadło pośrodku strucli i luźno zawinąć. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia. Zawinięte ciasto rośnie tylko wzdłuż, wypełniając wolną przestrzeń pod papierem. Gdy wyrośnie, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika (170C), na około 40 minut - ja piekłam 50 minut w temperaturze 180C. Przed wyjęciem sprawdzić wkłuwając patyczek przez papier: jeśli suchy - ciasto jest gotowe. Pozostawić je w papierze do chwili podania, zachowuje wówczas świeżość przez dłuższy czas.





Kuchnia Świąteczna 2009


Festiwal (s)maku!

wtorek, 22 grudnia 2009

Masa makowa

Przepis z Kuchni dla Wszystkich Jadwigi Kłossowskiej (z 1980 roku - wydanie IV).
Zazwyczaj robię potrójną porcję - 2 porcje do strucli, 1 porcja do klusek z makiem.

250g maku
250g cukru
150g posiekanych orzechów
100g rodzynków
trochę posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Ja zazwyczaj daję orzechy włoskie i migdały, rodzynki jasne, ciemne i żurawiny.

Mak sparzyć wrzątkiem poprzedniego dnia, nazajutrz wyłożyć na sito i dokładnie osączyć, po czym zemleć 3 razy w maszynce do mięsa. Do cukru w rondlu wlać ćwierć szklanki wody, nastawić na niezbyt silny ogień i ugotować syrop "do nitki", tzn. do chwili, gdy ostatnia spuszczona z łyżki kropla ciągnie za sobą cieniutką niteczkę. Odstawić z ognia, wsypać zmielony mak, bardzo dobrze wymieszać i dodać bakalie.
Strucle makowe - w następnym odcinku :)







Kuchnia Świąteczna 2009

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Muffinki piernikowe z czekoladą



Przepis od Dorotus.
Starałam się zrobić więcej mniejszych muffinek - wyszło 18.
Na drugi dzień   muffinki są trochę suche..

Składniki na 10-12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać  ulubioną polewą czekoladową, ozdobić - darowałam sobie, muffinki i tak są pyszne :).
Smacznego :)



Kuchnia Świąteczna 2009


niedziela, 20 grudnia 2009

Świąteczne muffinki z żurawiną, gruszką i marcepanem


Zaczęłam robić te muffinki i dopiero zauważyłam, ze potrzebne są też świeże żurawiny..
Ale od czego pomysłowość...
Miałam bardzo dojrzałą gruszkę - dodałam zamiast żurawiny...

Przepis od Pistachio.

Świąteczne muffinki z żurawiną i marcepanem.
(Marry Christmas muffins)

100 g masła rozpuszczonego
275 g jogurtu lub maślanki
200 g drobnego cukru
300 g mąki z dodatkiem srodka spulchniającego (self raising) lub zwykłej pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka lekko ubite widelcem - dałam 3 małe
100 g świężych lub mrożonych żurawin - dałam pokrojoną gruszkę
50 g suszonych kandyzowanych żurawin
100 g marcepanu pokrojonego w małe kawałki
1 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
brązowy cukier demerara do posypania

W jednej misce wymieszać mokre składniki ( stopione masło, jogurt, jajka i wanilię), w drugiej suche (mąkę, cukier, sól, cynamon). Połączyć przy pomocy łyżki zawartość obu misek. Dodać skórkę pomarańczową, dwa rodzaje żurawin i marcepan. Wymieszać. Nakładać łyżką ciasto do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi foremkami, do 3/4 wysokości. Piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szczególnie pyszne są na ciepło.





Kuchnia Świąteczna 2009

sobota, 19 grudnia 2009

Domowy Baileys


Domowy Baileys robiłam już kilka razy z różnych przepisów.
Ten jednak rzeczywiście smakuje jak oryginalny...
Przepis od Asi z Kwestii Smaku.

Domowy likier Baileys

gotowy w 5 minut

Składniki:

2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 g słodzonego mleka skondensowanego
250 ml Brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160 ml świeżej śmietanki kremówki 30%




Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym, brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.

Smacznego :)



Kuchnia Świąteczna 2009
Czas na kawe...

piątek, 18 grudnia 2009

Prezenty....




Właśnie był listonosz :)
Dostałam piękną patelnię i butelkę Oleju Kujawskiego.
Dziękuję :)
Na pewno wykorzystam.


A to wszystko za udział w akcji "Gotujemy po Polsku" zorganizowanej przez Irenę i Anrzeja oraz portal zPierwszegoTloczenia.pl.

podsumowanie akcji można znależć tutaj:


Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie


Sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa to typowo polska potrawa. W każdym domu inna...
Podobnie jak bigos.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1/2 kg marchwi
3 pietruszki
1 średni seler  lub pół dużego
słoik ogórków konserwowych
3 jabłka
1 cebula
1 puszka groszku
duży majonez - u nas Ocetix

Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchew ugotować w mundurkach, najlepiej na parze. Ostudzić, obrać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Najlepiej kroić ziemniaki na zmianę z innymi warzywami, wtedy tak bardzo nie przyklejają się do noża.
Dosypać groszek, posolić, popieprzyć, dodać majonez.
Sałatkę przechowuję w lodówce w słoikach albo pojemnikach po twarogu - wtedy dłużej zachowuje świeżość...
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.

Smacznego :)


Kuchnia Świąteczna 2009

dni kuchni wegetarianskiej

czwartek, 17 grudnia 2009

Marcepanowe ciasteczka norweski


Tak myślałam, że będą pyszne :)
Są - kruche, delikatne, słodkie...

Przepis od Vidarki z forum CinCin.



Składniki:

250 gr masła(koniecznie)
125 gr cukru pudru
85 gr startego na grubej tarce marcepanu
starta skórka z 1 cytryny
250 gr mąki




Masło+ cukier ubić na puch,dodać resztę składników-zmiksować.Masa powinna być miękka i trochę klejąca. Wyłożyć ją na folię, posypać trochę mąką, żeby uformować wałek, zawiną w folię i wsadzić do lodówki na 2-3 godz,albo zamrażarki na 20 min - ja trzymałam 2 dni :).
Po tym czasie odwinąć z folii, obtoczyć w żółtku i grubym cukrze lub kokosie. Pokroić na plasterki(cieńsze i rumiane dadzą chrupiące ciasteczka, grubsze i jasnozłote-mięciutkie)
Rozgrzać piekarnik.Piec w 180stC ok.10 min (trzeba pilnować!) - ja piekłam 2 blachy po12 minut

Można przechowywać dłuuugo w puszkach





Kuchnia Świąteczna 2009



SWIATECZNE PREZENTY

środa, 16 grudnia 2009

Pigwówka trochę korzenna i bardzo aromatyczna


Do tej pory pigwówkę robiłam w najprostszy sposób: przesypywałam owoce pigwowca cukrem zalewałam alkoholem, po jakimś czasie przecedzałam i już.
Teraz zachciało mi się czegoś trochę innego...
Co prawda na święta nie zdążę, ale za rok, jak nastawię wcześniej...

Składniki:

1-1,5 kg owoców pigwowca
1/2-1 kg cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
laska wanilii
2 kawałki cynamonu
4 goździki
kawałek imbiru
1/2-3/4 litra wódki 50%
1 szklanka białego porto

Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki. Układać owoce w słoju warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem, dodać przyprawy, skrojoną cienko skórkę cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz porto.
Odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
Odcedzić, przefiltrować, można odłożyć do dalszego leżakowania.
Smacznego :)

Kuchnia Świąteczna 2009