czwartek, 31 grudnia 2009

Irish Cream czyli Baileys 2




Ten przepis pochodzi stąd.
W smaku podobny do Domowego Baileys, ale lepszy, bardziej gęsty, no i więcej wychodzi :)

Likier Irish Cream

Składniku:
1-1/2 kubka whiskey (najlepiej irlandzkiej) - ja miałam irlandzką ze szkocką - pół na pół
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
2 kubki śmietanki - u mnie 30%
2 łyżki syropu czekoladowego - przepis poniżej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - dałam łyżkę amaretto

1) Wszystkie składniki zmiksować.
2) Przelać do zamkniętego naczynia i schować do lodówki.
3) Podawać w szklaneczkach na lodzie. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Syrop czekoladowy:

szklanka cukru
szklanka wody
3 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Włożyć wszystkie składniki (bez ekstraktu) do garnuszka, zagotować, gotować chwilę, do lekkiego zgęstnienia, przestudzić, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Można dodawać do mleka - wychodzi dobre kakao, do lodów - jako polewę.





Kuchnia Świąteczna 2009


Czas na kawe...

4 komentarze:

  1. Aj :) Jak dla mnie zbyt słodka kompozycja chociaż w małych ilościach musi być cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mieszkasz tak daleko. bo byśmy wpadli po północy z życzeniami i na takie małe conieco;-)
    Do Siego Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja wpadam zaraz za Grumko:) wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze jest...
    można wpadać :)

    Wszaystkiego dobrego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń