poniedziałek, 21 grudnia 2009

Muffinki piernikowe z czekoladą



Przepis od Dorotus.
Starałam się zrobić więcej mniejszych muffinek - wyszło 18.
Na drugi dzień   muffinki są trochę suche..

Składniki na 10-12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać  ulubioną polewą czekoladową, ozdobić - darowałam sobie, muffinki i tak są pyszne :).
Smacznego :)



Kuchnia Świąteczna 2009


1 komentarz:

  1. Ale zapachniało Świętami;-) I jak fajna klimatyczna prezentacja;-) Pozdrawiam przedświątecznie!

    OdpowiedzUsuń