niedziela, 8 listopada 2009

Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy



Miałam ten przepis przygotowany na Festiwal Dyni, ale nie zdążyłam...
Znalazłam go u Marthy Steward.
Robiłam dużą blachę z podwójnej porcji.

Składniki:

Na spód:

110 g wafelków czekoladowych
2 łyżki cukru - u mnie brązowy
4 łyżki miękkiego masła

Na masę sernikową:

450g twarogu wiaderkowego
1 kubek cukru - za dużo...
1 kubek pure z dyni
3 duże jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do pumkin-pie - ja dałam przyprawę do szarlotki
1/2 łyżeczki soli
110g pokrojonej czekolady



1. Piekarnik rozgrzać do 170 C. Formę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Wafelki zmiksować z cukrem, na koniec dodać masło i zmiksować do połączenia.
3. Przełożyć masę wafelkową do formy, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut.
4. W międzyczasie zmiksować twaróg, dynię,, cukier, jajka, mąkę, sól i przyprawę.
5. Czekoladę rozpuścić na parze albo w mikrofali, wymieszać z 1 kubkiem masy sernikowej.
6. Masę sernikową wylać na podpieczony spód, na wierzch wyłożyć łyżką masę czekoladową, końcówką noża delikatnie porobić wzory na całości. Wstawić do piekarnika, piec 40-50 minut.
7. Wystudzić w formie, chłodzić przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc. Kroić na małe kawałki nożem zanurzonym w gorącej wodzie.



Przepis zgłaszam do konkursu na ciasto na niedzielę.

Ciasto na niedzielę

6 komentarzy:

  1. cudo, bardzo ciekawy przepis i pięknie wyglądają te kosteczki

    OdpowiedzUsuń
  2. I mnie ten przepis w pazdziernikowym wydaniu Living bardzo sie spodobal! I oczywiscie nadal nie zdazylam go wyprobowac... ;)
    Dobrze, ze mi o nim przypomnialas!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo interesujący przepis, zapiszę go sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, super sprawdził się na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten serniczek to mam zapisany w moich notatkach kulinarnych już od dawna :) Ale jeszcze nie miałąm okazji zrobić... B. ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, zrób koniecznie - póki jeszcze można kupić dynię..

    OdpowiedzUsuń