poniedziałek, 9 listopada 2009

Schab po mazursku



Przepis z książki Podróże Kulinarne - Kuchnia Polska.
Pyszne mięsko w lekko korzennym sosie.

Składniki:

1 kg schabu bez kości
250 g włoszczyzny
2 łyżki oleju
bułka tarta
2 łyżki masła
30 g powideł śliwkowych - dałam pół słoika
5 goździków
20 g mąki
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
cukier



1. Schab obgotuj w małej ilości wody z włoszczyzną. Wyjmij, odsącz, zrumień na oleju, przełóż do rondla i obsyp tartą bułką.
2. Dodaj masło, rozprowadzone wywarem ze schabu powidła, cukier, sól i goździki. Duś, aż mięso będzie miękkie. Całość zagęść mąką, dolej wino i zagotuj.

Smacznego :)




Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Gotujemy po polsku! - edycja II

4 komentarze:

  1. Ostatnio przekonuję się do śliwek, więc myślę, że taka wersja schabu z pewnością bym mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten schab wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń