piątek, 6 listopada 2009

Twarogowe kopytka



To jest takie kryzysowe danie dla dużej rodziny :)
Wystarczy poprzedniego dnia ugotować gar ziemniaków na obiad, resztę ziemniaków zmielić z twarogiem, dodać jajko albo dwa, dosypać mąkę, zagnieść, pokroić i ugotować :)
Można jeść na słodko - z masłem, cukrem i cynamonem, można na słono - ze skwarkami i surówką.
Można je odsmażyć na drugi dzień, można podać z sosem tak jak kluski śląskie - do mięsa.

Składniki:

ugotowane ziemniaki
twaróg w proporcji 1:1- 1:3
jajko albo 2
mąka do podsypania

Ziemniaki zmielić z twarogiem, podsypać mąką, wbić jajka, zagnieść ciasto.
Toczyć wałeczki, pokroić je ukośnie, gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
My jedliśmy je dzisiaj z masłem, cukrem i cynamonem.
Smacznego :)


dni kuchni wegetarianskiej

Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Gotujemy po polsku! - edycja II

2 komentarze:

  1. Ojej jak byliśmy mali uwielbialismy z bratem te kluseczki. Mama nam je robila z buleczka tarta, maslem i cukrem.
    Pycha! zapomnialam o nich.
    Smaki dziecinstwa... ale mi sie przyjemnie zrobilo jak je zobaczylam.
    Musze koniecznie je ugotowac :)

    pozdrawiam,
    cytryna

    OdpowiedzUsuń
  2. :D mmm...uwielbiam je, miałam cały dzień na nie ochotę. Może uda mi się jutro je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń