poniedziałek, 2 listopada 2009

Brownies z białą czekoladą i pomarańczami



Przepis stąd.


Brownies z białą czekoladą i pomarańczą


Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru białego
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi.

Moje wykonanie: nie miałam blaszki 25x25, tylko 25x40cm, więc do przepisu dodałam 3/5 prawie wszystkich składników (zasadniczo - białą czekolada i tak jedna, skórka z 1,5 pomarańczy plus trochę suszonej, miąższ z jednej, no i nie miałam w domu orzechów). No i niestety przedobrzyłam z pieczeniem - wyszło trochę suche, bardziej jak ciacho niż jak brownies, ale i tak bardzo smaczne.

3 komentarze:

  1. Tyle czekolady i jeszcze pomarańcza. Jestem za!;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ten sam przepis,http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/10/Brownies-z-biala-czekolada-i-pomaranczami.html, mój był z Kuchni, a Twój widzę, że też bo i to samo zdjęcie:)Gustujemy chyba w podobnych smakach bo nie pierwszy raz widzę u Ciebie coś co sama zrobiłam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń