sobota, 10 października 2009

Żydowski kawior



Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata - Gazety Wyborczej.
Robiłam z połowy porcji, smażyłam nieortodoksyjnie na maśle.
Potrawa pyszna - jak to wątróbka :)

Składniki:

1 kg kurzych wątróbek
2 łyżki smalcu gęsiego lub kurzego
7-8 jajek
30 dkg cebuli

Wątróbki umyć, oczyścić i upiec (na natłuszczonej blasze w temperaturze 170 stopni C).
Jajka ugotować na twardo, posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, lekko przyrumienić.
Wątróbki ostudzić, posiekać, wymieszać z jajkami i cebulą.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbki można też też udusić na tłuszczu ze smażenia cebul.


Festiwal kuchni żydowskiej (Sinistry)

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis:)i nie wydaje się trudny

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie ciekawi smak czegos takiego, ciekawy przepis znalazlas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ubiegłaś mnie, miałam to w planie... Jak smakuje? No, to zrobię coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też ubiegłaś. :-)) Ale ja chyba zrobię. :-))) Bardzo lubię. :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażyno, zrób koniecznie ...
    Przepis bardzo prosty, a potrawa smakowita :)

    OdpowiedzUsuń