piątek, 23 października 2009

Racuszki z dyni



Lubię do zupy zrobić coś do pogryzania :)
W lodówce leżała kawałek dyni i czekał cierpliwie :)
Doczekał się.

Składniki:

kawałek dyni - u mnie 600 g po obraniu
3 jajka - osobno żółtka, osobno białka
łyżka masła
szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania



Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej, białak ubić na sztywno - na koniec dodać łyżkę cukru. Żółtka wymieszać z masłem i cukrem, dodać dynię i mąkę, na koniec wymieszać z pianą z białek.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odkładać na ręcznik papierowy.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem, twarożkiem itp., itd.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. U mnie na śnaidanie były placuszki z jabłkiem, alr to zdecydowanie nie to samo...takie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki,racuszki:)
    z dyni również:)
    mam dynie muszę zrobić i to zaraz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne , oj bardzo
    kolor taki słoneczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis i inspirację. Wyszły super. Dodałam do swoich kurkumę i imbir. Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis! racuchy są super!

    OdpowiedzUsuń