poniedziałek, 21 września 2009

Weekendowa Piekarnia #43 - Chleb z kuskusem i płatkami owsianymi



Ostatnia pozycja z piekarni Bei.
Upiekłam 16 bułeczek i 1 bochenek.
Bułeczki wyszły mięciutkie, słodkie i lekko chrupiące.

Chleb z bulgurem i płatkami owsianymi

Przepis oryginalny pochodzi z książki “The Bread Bible” Beth Hensperger; cytuję za blogiem Rosa’s Yummy Yums :

proporcje na 3 mniejsze chlebki lub na 20-24 bułki

(szklanka – 240 ml)

zaczyn :
7 g suchych drożdży
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
2/3 szklanki kaszy bulgur - ja dałam kuskus
2 1/4 (540 ml/g) szklanki letniej wody
2 szklanki (255 g) białej mąki chlebowej

ciasto :
1 1/4 szklanki (131g) płatków owsianych
1/4 szklanki (37,5 g) drobnych otrębów pszennych (lub innych) - ja nie miałam - dałam zamiennie szklankę mąki orkiszowej 2000 + 1/4 szklanki
1/4 szklanki (60 g) jasnego cukru trzcinowego
3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego o delikatnym smaku)
1 łyżka drobnej soli morskiej
3 – 3 1/2 szklanki (382.5 g – 446 g) białej mąki chlebowej

Do dużej miski wlać wodę; dodać drożdże, 2 łyżki cukru oraz bulgur. Odstawić na 5 minut.
Dodać 2 szklanki mąki i energicznie mieszać / wyrabiać przez 2 minuty, aż masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić na godzinę, aż zaczyn ‘ruszy’.
Do zaczynu dodać płatki owsiane, otręby, cukier, olej i sól. Energicznie wymieszać / wyrobić przez minutę. Dodawać partiami mąkę (po ½ szklanki) i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Przełożyć ciasto na umączony blat i wyrabiać przez 4 minuty, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (możemy ewentualnie dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące, jednak nie więcej niż łyżkę za każdym razem). Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski i lekko ‘obtoczyć’ je o natłuszczone ścianki miski, następnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2 godziny aż podwoi objętość.
Odgazować ciasto i przełożyć na umączony blat.
Jeśli chcemy upiec chleby - natłuścić 3 keksówki o wymiarach 20×10cm; jeśli chcemy upiec bułeczki – wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na trzy części (chleby) lub na 20-24 porcje (bułki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (do podwojenia objętości).


Piekarnik nagrzać do 190°C, naciąć chleby i piec je 35-40 minut (bułki pieczemy ok. 20-25 minut).
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić chleby w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wystudzić je na kratce.

3 komentarze:

  1. Joanno , jesteś wielka !Wszystko upiekłaś i wszystko tak pięknie się prezentuje na zdjęciach
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)
    Ale zdaje się, że nie ja pierwsza upiekłam wszystkie trzy pozycje....
    A zdjęcia robiła mi córka :) ("Karolina")

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Sliczne! Naprawde przesliczne! I cudne zdjecia, brawa dla Karoliny :)
    A Tobie dziekuje za udzial w WP i za to, ze mialas ochote wyprobowac wszystkie trzy przepisy!
    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń