wtorek, 22 września 2009

Czekoladowa panna cotta



Nie mieliśmy ciasta na niedzielę, a niedziela bez deseru...
Po przeglądzie lodówki padło na pannę cottę.

Składniki:

600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
1 i 1/4 tabliczki czekolady
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Czekoladę ze śmietanką i cukrem podgrzewamy powoli na małym gazie. Do gorącej śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, rozlewamy do miseczek albo foremek, wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Nasza panna cotta wyszła trochę za sztywna, następnym razem spróbuję bez żelatyny.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. szkoda, że moja niedziela była ciastowa
    może i u mnie znalazłaby się taka panna (:

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie (czekoladowej wersji jeszcze nie robiłam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam radzę napisać do adminów strony ponieważ Pani przepis został skopiowany. http://www.gotujmy.pl/czekoladowa-panna-cotta-z-malinami----,przepisy,155908.html

    OdpowiedzUsuń