sobota, 19 września 2009

Papryka marynowana



Robiłam ją rok temu - jest pyszna.
Zrobiłam znowu :)
Miałam 1.5 kg papryki (po oczyszczeniu) - proporcje odpowiednio przeliczyłam.

Przepis z cincin podany prze Janie:

4 kg papryki mięsistej (ładnie wyglądają kolorowe)
1 duuuuuuuża główka czosnku
8 dkg soli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju słonecznikowego

Paprykę pokroić w paski , pokroić w plasterki czosnek wymieszać z solą i odstawić na 4 godz. Po czterech godzinach wlać ocet, olej, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić też na 4 godz. Następnie włożyć do słoików wlewając na końcu sos, który się wytworzy. Pycha palce lizać.

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

8 komentarzy:

  1. Jest pyszna. Ja robię z miodem. Zajrzyj miodem.

    OdpowiedzUsuń
  2. podobnie jak Gospodarna narzeczona robię z miodem;) i wychodzi przepyszna, a t Twoja też bardzo apetycznie wygląda, tylko obawiam się troszkę tej ilości czosnku;)

    ilka_86

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kusisz, chyba będę musiała skoczyć do sklepu po słoiki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. główka czosnku na 4 kg papryki to nie jest za dużo :)
    Radzę spróbować - papryka wychodzi pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo mi się spodobał, bo nie trzeba pasteryzować - chyba?
    Jeszcze zdążę wypróbować w tym roku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. trzeba pasteryzowac czy nie????? sloiki odwrocic czy nie???? max.

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba pasteryzować - 10-20 minut.
    A odwracanie słoików - można odwrócić - moim zdaniem wtedy powietrze nie ma jak wejść i słoiki się zamykają (mniejszy procent niezamkniętych słoików)

    OdpowiedzUsuń