niedziela, 23 sierpnia 2009

Włochy: Torta salata di zucchine e patate




Przepis ze strony Kuchnia Włoska

Ja zrobiłam z ciasta francuskiego, Farsz wyszedł trochę za mokry, ale ogólnie - OK :)


Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut
Poziom trudności: Łatwe

Składniki dla: 8 osób

350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub filo)
400 g sera ricotta
200 g ziemniaków
300 g cukinii
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
jajko
4 łyżki oliwy Extra Vergine
łyżka sezamu
sól i pieprz


Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cukinię kroimy w talarki, gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą, nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej
i układamy plastry ziemniaków, w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza około godziny.
Tony e Terry Sarcina




Cukiniowy sierpień

3 komentarze:

  1. Przymierzałam się do tego wypieku, ale nadmiar spraw rodzinnych wyłączył mnie na całą niedzielę, a dzisiaj to już inny smak mnie kręci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to smakowicie wygląda :) skocze tylko po ricotte i mam wszystko :)

    OdpowiedzUsuń