sobota, 29 sierpnia 2009

Sos słodko-kwaśny do słoika



Przepis pojawiał się na wielu blogach w różnych wersjach.
Wszyscy podają jako źródło Wielkie Żarcie.
Ja też skorzystałam z tego przepisu, dodałam tylko marchewkę i pędy bambusa.
Sos wyszedł pyszny - pikantny, trochę słodki, trochę kwaśny ...


Składniki
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1 puszka bambusa (to ode mnie)
4 marchewki pokrojone w zapałkę (to też ode mnie)
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  1. pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
  2. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
  3. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
  4. gorący sos wkładać do słoików
  5. pasteryzować 20 min
w zimie wystarczy dodać jakieś podsmażone mięsko i obiad gotowy

uwaga ostre!!!



Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

Pomidorowy Sezon 2009

19 komentarzy:

  1. już mam ochotę na ten sos
    chyba i ja sobie zapiszę przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale nigdy mi nie przyszło do głowy,że mogłabym sama zrobić taki sos :(Czyli ciągle dowiaduję się czegoś nowego :) Oczywiście przepis notuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co za świetna propozycja, postaram się zmobilizować i też zrobić, później nie raz ucieszę się z szybkiego obiadu :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. dostanę trochę czy mam sobie zrobić sama? :>

    OdpowiedzUsuń
  5. 4 słoiki jadą do Gdańska - do podziału :)

    A sos jest pyszny, tylko trochę za ostry - w następnej porcji będzie mniej chili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie też troszkę piekiełko :D ale ogólnie.. pyyycha ;)

      Usuń
  6. sos jest super-super, chyba sobie też nagotuję :D ale jeżeli uważasz że jest bardzo ostry, to Cię na mojego kurczaka na słodko-ostro nie zaproszę, bo mi ducha wyzioniesz :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ten sosik dzisiaj i wyszedł przepyszny, mam zamiar zrobić jeszcze z jednej porcji:-) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak na mój gust można troche mniej octu dać.

    OdpowiedzUsuń
  9. oj Kobietko powiem Cize sos jest PRZEPYSZNY jak go zrobilem to po 3 dniach nie ma juz prawie wogole niedlugo trzeba znowu zrobic:D dzieki jeszcze raz:D

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy jest podobny do sosu z pudliszek??

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam (jak zauważyłaś na mojej stronie) i potwierdzam!!! Pyszny!!! :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ^^ sos jest bardzo dobry, tylko podług mnie troszkę zbyt ostry - nie wiem, czy osoby z wrażliwym żołądkiem będą mogły go normalnie jeść. Jednak po zmniejszeniu ilości ostrych przypraw sos jest naprawdę i słodki, i kwaśny, i nie za pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jaką ilość i jakiej wielkości słoiczków wystarczy taka porcja ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pamiętam - jakieś 4 litry ? (na oko)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłyśmy ze szwagierką dwie porcje, troszeczkę zmniejszyłyśmy ilość ostrych przypraw, ale myślę że wszystko wedle gustu :) wyszedł przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sos jest rewelacyjny do usmażonej piersi z kurczaka +ryż ...mistrzostwo świata!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak długo może stać po zapasteryzowaniu jak ogórki czy np tylko miesiąc czy krócej?

    OdpowiedzUsuń