środa, 19 sierpnia 2009

Morele w syropie waniliowym



Jeszcze jeden przepis na morele z wanilią ze strony www.apette.pl

Morele w syropie waniliowym

Składniki

  • morele 1 kg
  • woda 2 szklanki
  • cukier 50 dag
  • wanilia 4 laski
  • sok z cytryny 1 szt

Morele umyć, skórkę naciąć na krzyż. Owoce zanurzyć w gorącej wodzie, po kilku minutach wyjąć i obrać. Każdą wypestkować, a połówki moreli ciasno ułożyć w słoikach. Z wody,wanilii i soku z cytryny ugotować syrop. Gorącym syropem zalać morele całkowicie. Słoik zamknąć, wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoik i postawić do góry dnem, ostudzić.

Morelkowo-Brzoskwiniowo


Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

3 komentarze:

  1. o qurcze ale apetyczny przepis:)) owoce i wanilie uwielbiam i jeszcze ten syrop, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. Ciekawi mnie tylko czy później je się je tak prosto ze słoiczka czy jest może inny przepis na konsumpcję?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że możnaby zrobić jakiś deser warstwowy - z ciasteczkami i jogurtem, albo dodać do lodów, albo podać z bitą śmietaną i bezami...
    Będę myśleć, bo robiłam pierwszy raz ...

    OdpowiedzUsuń