sobota, 15 sierpnia 2009

kurczakowe placuszki

Danie, którego ideę wyczytałam kieeedyś w internecie. Teraz bardzo chętnie uskuteczniam w różnych wariacjach przyprawowych i jestem nieodmiennie zadowolona. Ł. lubi umiarkowanie, ja bardzo - chociaż nie jadam tak często, jak bym chciała - bo jednak najchudsze nie są.

Placuszki kurczakowe

1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypiorek
ser żółty

Pierś z kurczaka siekam bardzo drobno - no, nie na miazgę, ale dość drobno jednak. Ser żółty trę na dużych oczkach tarki. Umieszczam mięso i ser w misce, dodaję jajko i mąki tyle, aby powstało spójne "ciasto". Do tego szczypiorek (jak ktoś woli - pietruszka, może bazylia?, koperek), przyprawy, jakie kto lubi. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką porcje "ciasta", lekko rozpłaszczając. Smażę na złoto z obu stron. Podaję z ryżem lub ziemniakami i np. surówką z sałaty lodowej i pomidorów z sosem balsamicznym.


3 komentarze:

  1. fajne są te placuszki, też je kiedyś w necie wylukałam, ale nigdy jakoś nie moge się za nie zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placków nigdy jeszcze nie robiłam, ale pomysł ciekawy. To "męskie" placki ;)

    OdpowiedzUsuń