sobota, 15 sierpnia 2009

Ciasto z cukinii z dodatkiem ananasa i kremem twarożkowym



Już od dłuższego czasu chciałam spróbować ciasta z cukinii.
Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że wcześniej, czy później upiekę to ciasto...

Składniki:

1 1/2 kubka mąki (można wymieszać biała mąkę z pełnoziarnistą)
1 1/4 kubka cukru
1/2 kubka płatków kokosowych (miały być słodkie - miałam zwykłe...)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
świeżo starta gałka muszkatałowa
szczypta imbiru
3 łyżki oleju canola (miałam zwykły)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 kubki startej cukinii (powinnam ją chyba osączyć - ciasto wyszło za mokre)
1 puszka krojonych ananasów (sok odcedzić - można użyć trochę do kremu)

Krem:
2 łyżki miękkiego masła
220 g kremowego twarożku
2 kubki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
trochę mleka lub syropu ananasowego do rozrzedzenia
siekane orzechy do ozdoby (niekoniecznie)

Wymieszać mąkę, cukier, płatki kokosowe, sodę, sól i przyprawy. W innym naczyniu wymieszać olej, jajka, wanilię. Wymieszać suche i mokre z cukinią i ananasem. Jakby było za suche - dodać syropu ananasowego (u mnie nie było).
Formę rozmiarów 33x22cm wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
Wstawić ciasto i piec 33-35 minut do momentu, aż patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.
Ostudzić.
Mleko i twarożek ubić razem w dużym naczyniu. Ubijać mikserem na małej prędkości d momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać cukier i wanilię, ubijać dalej. Można dolać trochę syropu ananasowego..
Wyłożyć krem na ciasto, można udekorować orzechami.

Smacznego :)
Cukiniowy sierpień

7 komentarzy:

  1. O tak ciasto cukiniowe jest GENIALNE! :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam twarożku, czy myślicie że to ciasto bez masy kremowej też będzie smaczne? ( a nie kupię bo siedzę w domu złożona przeziębieniem i nie ma mi teraz kto kupić składników dodatkowych) :(

    OdpowiedzUsuń
  3. będzie dobre - można podać z bitą śmietana albo bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To spróbuję :) bo muszę cukinie wreszcie zużyć. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu, mężowi bez kremu (dla niego za słodki), dla mnie z kremem - boskie :)
    Słodkawe, wilgotne - PYCHA!
    Dziękuję :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie ja bym jadł ciasto bez kremu -gdy ono już jest -

      Usuń