czwartek, 16 lipca 2009

Letnia zupa pomidorowa




Pomidorowa jest naszą ulubioną zupą.
W każdej wersji - zimowej, letniej, jesiennej, bułgarskiej i austriackiej ;))
Będziemy testować kolejne wersje - na pewno podzielę się efektami :)

Składniki:

kawałek biodrówki
pęczek marchwi (może być więcej)
cebula przekrojona na pół
liście selera, lubczyku, pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
pół paczki makaronu zacierki
2 kg dojrzałych pomidorów

4-5 litrów wody zagotować. Włożyć mięso, zagotować odszumować.
Dodać listek laurowy i ziele angielskie - gotować na malutkim gazie godzinę.
Dodać pokrojone marchewki, opieczoną nad gazem cebulę i zieleninę związaną nitką.
Posolić. Gotować do zmięknięcia marchewek.

Wyjąć mięso, pokroić na kawałki.
Wyjąć cebulę i zieleninę.
Pomidory sparzyć, pokroić, włożyć do zupy.
Dosypać zacierki.
Gotować 15-20 minut.
Doprawić do smaku - jeżeli jest za kwaśna, dodać łyżeczkę cukru.
Włożyć pokrojone mięso, posypać zieloną pietruszką.

Smacznego :)




Letni Festiwal Zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz