sobota, 18 lipca 2009

Blueberry Boy Bait






Ciasto pojawiło się jednocześnie na wielu blogach.
Historia ciasta opisana jest tu.

Smak jest ciekawy przez dodatek soli.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, tylko jagody opadły na dno...




Składniki:

2 kubki + 1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
16 łyżeczek miękkiego masła - dałam pół kostki (100 g)
3/4 kubka brązowego cukru
1/2 kubka cukru (białego)
3 duże jajka
kubek pełnego mleka
1/2 kubka jagód

Posypka:
1/2 kubka jagód
1/4 kubka cukru kryształu
1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.



W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnym naczyniu ubić na puszystą masę masło z cukrami, ubijać dalej dodając po 1 jajku.
Zmniejszyć obroty, wsypać połowę mąki (cały czas ubijając), dodać połowę mleka, wsypać resztę mąki, dolać resztę mleka.
Delikatnie wmieszać jagody, wylać do naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego mąką.
Jagody wymieszać z cukrem i cynamonem, posypac ciasto.
włożyć do piekarnika na 45-50 minut.

Smacznego.

Jagodowo nam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz