piątek, 3 lipca 2009

Babeczki z jagodami



Czytałam, że pyszne..
Zrobiłam...
Potwierdzam :))

Przepis od Margot (a Margot ma go od Tatter)

Jagodowe muffiny

125 g masła miękkiego
100g drobnego cukru
1 żółtko
2 jajka
125g przesianej mąki tortowej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g jagód (ale Tatter twierdzi ,że inne owoce tez mogą być)
Kilka kropel dobrej esencji waniliowej(ja daje domową-robię ją tak jak Linn)

Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, potem dodawać po jednym jajku i za każdą razem dobrze ubić, do miski dodać przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać . Na końcu dodać jagody i esencje waniliowa i po delikatnym wymieszaniu nakładać do foremki muffinowej wyłożonej papilotkami lub do takich pojedynczych foreme
foremek silikonowych -wyszło mi 12 małych muffinek. Piec w 190 stopniach C ok. 20-25 minut.

Jagodowo nam!

4 komentarze:

  1. a ja potwierdzam ,że pięknie wyglądają w twoim wydaniu Joanno , aż mi żal ,że się moje jagody skończyły chwilowo ,mam nadzieje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Joanno pyszne co nie? My pochlonelismy sztuk 12 w dwa dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ..
    co za pyszności!:)
    już sobie wyobrażam ten wspaniały smak..
    Pozdrówka i dziękuje za Twoją wspaniałą propozycję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jest tyle muffinek z jagodami do wypróbowania...
    A te rzeczywiście pyszne :)

    OdpowiedzUsuń