wtorek, 30 czerwca 2009

Pavlova



Zrobiłam 2 pavlove z przepisu Nigelli.
Bardziej smakowała nam klasyczna - biała z truskawkami.

Biała pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 1 łyżka octu winnego
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* truskawki

Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący). Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.

Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.

Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać truskawkami.

Czekoladowa pavlova:
* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* 2 garście jagód, poziomek


Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.

Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.

Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami.








W jednej kuchni z N. Lawson


Sezon Truskawkowy 2009

Jagodowo nam!

4 komentarze:

  1. ale obie wyglądają przepysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! Chetnie poczestowalabym sie kawaleczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pavlovę mam zamiar upiec w te wakacje;)
    Ach.. już nie moge się doczekać,ale ..obiawiam się ,że mi opadnie beza;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma się czego obawiać :))
    Wystarczy trzymać się przepisu.
    Poszukaj w sieci filmu z Nigellą - zobaczysz, że Pavlova jest bardzo prosta..

    OdpowiedzUsuń