piątek, 5 czerwca 2009

Kaiser rolls




Pyszne bułeczki z bloga, którego nie ma... - nicyandsmoothy.blogspot.com (szkoda...)

Składniki:
3 sdzklanki białej mąki
1,5 łyżeczki drożdży suszonych
1,5 łyżeczki cukru
1,25 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżki masła
3/4 szklanki wody

Ja ciasto wyrabiam w maszynie.
Po wyjęciu dzielimy na 12 części, z każdej części toczymy wałeczek długości około 30 cm.
zawiązujemy luźny supełek, końce owijamy dookoła supełka po 2 razy.
Pozostawić bułeczki do podwojenia objętości (45 minut).
Bułki posmarować mlekiem, posypać ziarnami.
Piec 15-17 minut (na złoty kolor) w temperaturze 200 stopni C.

2 komentarze:

  1. czyli po prostu kajzerki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najfajniejszy w tych kajzerkach jest ich kształt... - czyli sposób zaplecenia...

    OdpowiedzUsuń