niedziela, 14 czerwca 2009

Ciasto marchewkowo-bananowe




Ciasto niedawno odkryte u Eveny.
Pięknie wyrosło, puszyste i wilgotne.

Składniki:

160 g mąki tortowej
100 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) brązowego cukru
90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów mieszanych - włoskie, nerkowca, laskowe i migdały
3 jajka, rozbełtane
480 g startej marchewki
420 g rozgniecionych przejrzałych bananów
250 ml oleju (1 szklanka)

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 26 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :))

4 komentarze:

  1. Cieszę się, że skorzystałaś z "mojego" przepisu i że ciasto tak pięknie Ci wyrosło....a przy okazji zauważyłam dużo błędów i "mijaków" w mojej notatce...ale sobie poradziłaś:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, nie zgadzała mi się objętość z wagą - pokierowałam się wagą :)
    Ciasto wyszło pyszne, z lekkim zakalcem - ale taki są najlepsze ...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, robiłam już ciasto marchewkowe, ale z bananami jeszcze nie, chyba czas wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. I jest super :))
    Lubię ciasto bananowe.
    Lubię ciasto marchewkowe.
    a połączenie dwóch w jednym jest super :)

    OdpowiedzUsuń