poniedziałek, 1 czerwca 2009

Chleb na piwie z przepisu Liski



Ponieważ nie ma w tym tygodniu weekendowej piekarni, a chleb jest potrzebny, musiałam coś znaleźć sama.
Wybór padł na chleb na piwie Liski, który ostatnio zauważyłam na blogu Glimmer...

zakwas:
250 g piwa
50 g pszennej mąki

4 łyżeczki zakwasu (ja użyłam żytniego)


piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać

zakwas, przykryć i zostawić na noc.


Rano dodać:

200 g wody

500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),

1,5 łyżeczki soli


zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,

naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego

koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie

rósł ok. 1 h.


Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-

50 min.


U mnie chleb wystrzelił na kamieniu..

7 komentarzy:

  1. A tu maly psikus bo tym sie konczy nie podawanie zrodel. Chleb nie jest Liski a Dana Leparda z ksiazki 'The handmade loaf'. Wypadaloby zrobic korekte na forum cin cin :)
    Pozdrawiam :) Chyba sie tym zajme :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba zrobię mężowi na urodziny hihih wszystko co ma w nazwie piwo musi być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten chlebek jest przepyszny! Piekłam go wielokrotnie- ma taką chrupiącą skórkę...:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały chlebek dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki drożdży suchych

    OdpowiedzUsuń
  5. ja daję 1 szklankę mąki 650 i 2 szklanki/w tym 2 łyżki mąki żytniej 720/mąki pełnoziarnistej. Chleb wychodzi pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek wspaniały dodaję 1/4 łyżeczki suchych drożdży otkera a ponieważ mam maszynę do chleba alaskę to wyrabiam w niej na programie 8 i póżniej do keksówki rośnie jeszcze raz .Wypełnioną keksówkę wstawiam do piekarnika na 200" na 35 do 40 minut i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. a tak przy okazji piekłam chleb na piwie z "chleb info" i niestety nie wyszedł rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń