wtorek, 16 czerwca 2009

Brzoskwiniowiec




Przepis znaleziony w zapiskach sprzed mniej więcej 10 lat...
Wcześniej nie próbowałam...
wyszło pyszne.

Składniki:
2,5 szklanki mąki
5 jajek - osobno żółtka i białka
1 kostka margaryny - dałam 250 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża
pół szklanki drobnego cukru

Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na godzinę.Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z dużymi oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni c przez 7 minut.W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto. na budyń wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Przygotować pianę z białek z pół szklanki cukru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na białka i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. wyglada swietnie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie!
    jedno pytanie, na jaką to foremkę?

    OdpowiedzUsuń
  3. na prostokątną - 30 x 40 cm - na oko...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobry,prosty do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Beznadzieja :/ caly budyn sie rozciapal i zamist ciasto wyszla zupa :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyń należy ugotować w mniejszej ilości mleka niż w przepisie,ciasto nie wyrabiać zbyt długo bo im dłużej wyrabiane tym twardsze.
    Przepraszam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję za uwagi...
    Ale...
    2 budynie w 3/4 litra mleka - wg. mnie wystarczy...

    OdpowiedzUsuń