piątek, 12 czerwca 2009

Biszkopt z truskawkami i galaretką



Najlepsze są najprostsze ciasta...

Biszkopt genueński według Michaela Roux:

Składniki:

4 jajka
125 g drobnego cukru
125 g mąki
30 g roztopionego masła

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Jajka wybić do miseczki, wsypać cukier i ubijać razem długo.... (Roux pisze, że 12 minut - ja robiłam to jednak trochę krócej).
Jak już jajka są gęste i puszyste, dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło - znowu delikatnie mieszamy.
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut.

Przygotowujemy krem budyniowy:

3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 kostki masła

Mieszamy mleko, cukier, budyń, mąkę, żółtka, podgrzewamy powoli na gazie aż do zgęstnienia, mieszając cały czas, żeby nie przywarło i nie przypaliło się.
Gęstą masę zdejmujemy z gazu, dodajemy pokrojone w kawałeczki masło i mieszamy do rozpuszczenia się masła i połączenia kremu.

Na wierzch:
truskawki - 300 gram
2 galaretki truskawkowe

Biszkopt nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego. Na wierzch wylewamy krem budyniowy.
Jak już budyń przestygnie, układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (według przepisu), studzimy.
Czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć i wylewamy ją na truskawki.
Wstawiamy ciasto do lodówki, podajemy następnego dnia.


10 komentarzy:

  1. Wyglada doskonale! Juz dodalam do zakladek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze 1 pytanie - jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak na oko więcej 25x35 cm - prostokatna, duza blacha do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się proste ciasta są najlepsze, a ten krem budyniowy i truskawki mniam trzymajcie mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto zrobilam, jest wysmienite! Krem absolutnie niezwykly, trochę na poczatku sie go obawiałam, ale wyszło efektownie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie skonczylam robic krem musze powiedziec,ze krem jest wspaniały biszkopt robilam ze swojego przepisu ale z kremu jestem zadowolnona pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. a jakiej wielkosci maslo 200g czy 250g

    OdpowiedzUsuń
  8. Ledwie mi dno blaszki zakryło, chyba nic z tego nie wyjdzie:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile dodajemy cukru waniliowego? Cały?

    OdpowiedzUsuń