wtorek, 26 maja 2009

Torcik potrójnie truskawkowy

Pierwsze truskawki...

Składniki:

spód:
150 g herbatników
100 g białej czekolady
50 g masła

warstwa środkowa:
500 g jogurtu truskawkowego
200 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru do śmietany
1 łyżka cukru pudru do truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka zmiksowanych truskawek

wierzch:
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
200 g śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Herbatniki zmiksować. Czekoladę z masłem rozpuścić na parze. Herbatniki połączyć z masą czekoladową, wsypać na dno tortownicy i docisnąć palcami.
2 galaretki rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić, śmietanę ubić z łyżką cukru, zmiksowane truskawki wymieszać z cukrem. Połączyć galaretki z truskawkami i z jogurtem, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Jak spód zastygnie można przygotować wierzch.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Jak napęcznieje dolać tyle wrzątku, żeby się rozpuściła, przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, przestudzić.
Śmietanę lekko ubić z łyżką cukru, wymieszać z żelatyną. Truskawki wymieszać z galaretką.
Wylewać na wierzch śmietanę i truskawki w dwóch ratach warstwami i zanim zastygną lekko wymieszać - żeby uzyskać efekt marmurku.
Wstawić do lodówki.
Przed podaniem można ozdobić śmietaną, truskawkami, listkami melisy.

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam truskwkowe ciasta. Te wyglada wyglada wprost obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. piekneeeeeeeeeeeeee!!!!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho i na pewno bardzo smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny! Wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie :)! Straaasznie lubię truskawki :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sobie ten przepis zapisałam i wykorzystam go. Im więcej truskawkowatości w truskawkach tym lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń