poniedziałek, 25 maja 2009

Naleśniki warzywno-mięsne


Takie naleśniki robię, jak mam trochę mięsa z rosołu - teraz dołożyłam jeszcze trochę kurczaka pieczonego, dlatego dzisiejsze naleśniki są zdecydowanie mięsne...

Przepis na naleśniki z książki Michela Roux "Jajka":

125 g mąki
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki (30%)
20 g topionego masła do smażenia (ja 2 razy przetarłam patelnię kawałkiem masła - naprawdę minimalnie)

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając, dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodaje natkę pietruszki.
Patelnię smarujemy odrobina masła i rozgrzewamy. Wylewamy tyle ciasta, żeby utworzyło cienka warstwę. Smażymy około 1 minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.



W tym momencie powinno się zdjąć naleśnik, nałożyć farsz i zjeść, ja natomiast przekładam go z powrotem na "pierwszą stronę", na środek sypię garstkę tartego sera, na to nakładam gorący farsz mięsno warzywny, zakładam boki do środka - jak kopertę i przytrzymuję chwilę na patelni, żeby ser zdążył się stopić.
Wyjmuję na talerz i teraz można polać sosem czosnkowym, pomidorowym lub majonezowym i już :)



Naleśnikowy tydzień

5 komentarzy:

  1. o rany....ale to musi byc pyszne.....kaloryczne,ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuje sobie przepis na nalesniki, choc mam swoj ulubiony, strasznie mnie kusi, zeby sprobowac tego pana rouxa...

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie pyszne są jego naleśniki na słodko...

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśnikami na słodko nie pogardzę, ale wolę zdecydowanie wytrawne farsze, więc Twoja propozycja jest jakby dla mnie stworzona;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, ze naleśniki moga nastrajac poetycko ;))

    OdpowiedzUsuń