wtorek, 12 maja 2009

Mufiinki czekoladowe bananowe z białą czekoladą


Przepyszne, wilgotne muffinki.
Często je robimy, świetnie się nadają do szkoły na śniadanie.

Przepis wg. syso z cincin:

Mocno czekoladowe bananowe muffinki z białą czekoladą

Bardzo wilgotne i aromatyczne z ładnie kontrastującą białą czekoladą. Robię je najczęściej i wszystkim smakują

1 i 1/2 szklanki (cups) mąki
1 szklanka cukru (można nawet pół dać, jak ktoś lubi mniej słodkie)
1/4 szklanki naturalnego kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

3 bardzo dojrzale banany małe lub średnie
1/3 szklanki oleju lub stopionego masła
1 jajko
grubo posiekana biała czekolada w ilości od pół do całej tabliczki


W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki.
Mikserem zmiksować banany, olej i jajo.
Wymieszać suche z mokrymi, nie za długo.
Dodać posiekaną czekoladę.
Formę muffinkową wysmarować masłem.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.

Z tej porcji wychodzi 12 dużych muffinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz