![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_WXJI3qNU4OVxy8O7NmAme5_qjDsJyetZNc2zw8uRgTizCZ4AbXw9Qc88WfL3gaaf9844dRz5PTUc6xZz_2lMqxuMU0UNmaaT0wRG7GcNlh71qZx1yJSuTPus9DvBhnN-QDY_jd40qPg/s280/090512_rodzinna-kuchnia_kurczak-2+copy.jpg)
Wczoraj na obiad postanowiłem wykorzystać zapasy z szafy, kupiłem więc tylko kawałek kurczaka i mały kawałek imbiru. Z szafy wziąłem ananasa i kukurydzę, a z lodówki śmietankę.
No dobra, to konkretnie i po kolei:
Kurczaka 20dkg ( powinno być 30-35dkg ) pokrojonego drobno wrzuciłem na patelnię, po minucie smażenia dorzuciłem pokrojone w półpaski dwie średnie cebule, łyżkę startego świeżego imbiru ( z braku tarki pokroiłem w drobne ;) ). Podsypałem curry, posoliłem, popieprzyłem pieprzem kolorowym z młynka, podlałem trochę wodą. Pół puszki ananasa pokrojonego w małe kawałki, dolałem trochę soku. Dorzuciłem pół puszki kukurydzy, zalałem kartonikiem 200ml śmietanki 30%. Do tego po łyżeczce oregano i bazylii. Na koniec dla wzbogacenia smaku dałem łyżeczkę miodu ( lipowego akurat ) i jeden ząbek czosnku drobno pokrojonego. Gęstość sosu na bieżąco kontrolowałem odpowiednimi dawkami wody ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWgbz898seIYqGUJfQW_HMSQlHv2Kl6YBn1G6KaKPe1APndrpuWdoudx2-bs96rAPE03RK5w_wtaWeCcjCQzNnB0k8S1BeKDu5hxv88UCiYxoPtTtdQjG8GPnv77GF6VCmzxbO0P7HvxU/s280/090512_rodzinna-kuchnia_kurczak-3+copy.jpg)
A najlepsze na koniec - okazało się, że w szafie ryżu brak, postanowiłem więc zużyć zapasy kaszy - wziąłem jęczmienną. I błogosławić będę ten dzień, w którym nie miałem ryżu - bo kasza okazała się wielokrotnie lepsza! :) Struktura i smak kaszy świetnie grają z takim sosem i pozytywnie się zdziwiłem, kiedy posmakowałem całości :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxGz1k5msCUstyMbNlNjuz9qGg6gvQlTv70cWIyp6ieWjUCLh4yOq2yVQqiDI9Uh0XebD1gXuZ5hNQBagSy6cHkWLOQi2zfcxKWauwg1HKwb62cSxNHzIB3RrbJs7YjQ1d3T__rAAqzLQ/s280/090512_rodzinna-kuchnia_kurczak-1+copy.jpg)
Wyszły z tego 4 normalne porcje.
Składniki w kolejności występowania:
- 30-35 dkg kurczaka ( ja miałem 20 dkg )
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka świeżego imbiru
- sól, pieprz
- curry
- 1/2 puszki kawałków ananasa
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
Ja na pewno będę wielokrotnie wracał do tej kombinacji :)
Smacznego!
Cud miod i malina :) A ze z kasz bedzie lepsze to bym sie w zyciu nie spodziewala!
OdpowiedzUsuńPolka pozdrawia Kuchnie Rodzinna :)
Dzięki za komentarz! :)
OdpowiedzUsuńSam się nie spodziewałem, że kasza będzie tak dobrze smakować z tego typu sosem :)
Pozdrawiam
Wlaśnie pochlonęliśmy ogromne talerze - po prostu genialny pomysl z tą kaszą!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGratulacje i dziękujemy
wszystko ok tylko ile curry dodac bo jakies ostre mi wyszlo ale i tak smakowalo dzieki za przepis:-)
OdpowiedzUsuń