sobota, 30 maja 2009

Chrupiące kajzerki Bajaderki



Bułeczki pyszne, pasują i do wędlin i do dżemu.
Mięciutkie, puszyste...
Z przepisu Bajaderki.

Chrupiące kajzerki

3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam świeże
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225 stopni C piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzić na drucianej siateczce.




Majowe sniadanie

4 komentarze:

  1. Piękne buły :)! No i chrupią, mówisz ;)? To super!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie, a jeszcze ten mak :) już mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super bułki ale dlaczego moje nie są chrupkie? zrobiłam wszystko jak w przepisie i zero chrupiącej skórki :(

    OdpowiedzUsuń