niedziela, 31 maja 2009

bułeczki, które zawsze się udają :)




Dzisiaj kolejne bułeczki na niedzielę...

Ten przepis miałam wydrukowany juz dosyć dawno, dzisiaj, szukając źródła, znalażłam je na blogu Liski.
Bułeczki malutkie, mięciutkie, rumiane i pyszne.
Zmniejszyłam tylko ilość cukru.

Bułeczki pszenne

1 małe jajko (ja miałam duże)

200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru (dałam jedną)
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi - u mnie siemię lniane, mak i sezam, posmarowane mlekiem

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.


Metoda maszynowa:
wszystkie składniki zagnieść na programie DOUGH, następnie uformować bułeczki.

P.S. Podobno bułeczki można zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
ciągu 24 h. Z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.


Majowe Śniadanie

4 komentarze:

  1. Bardzo ładne Ci wyszły. To chyba moje pierwsze w życiu bułki, więc mam do nich spory sentyment i często wracam do tego przepisu. Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :)! Ten przepis też biorę, bo ostatnio próbuję swoich sił w pieczeniu bułeczek :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wszystkie bułeczki przygotowuję wieczorem - wszystko wrzucam do maszyny, ustawiam czas na rano - rano wyjmuję ciasto, dzielę na porcje, rosną jakieś 40 minut, potem pieką się 15-20 minut i są gotowe na śniadanie..
    Dziękuję za przepis :))

    Lisko, jeszcze dzisiaj piekę chleb na piwie z Twojego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne - musze się kiedyś na nie skusić i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń