sobota, 26 marca 2016

Tort bezowy cytrynowy




Agata upiekła ten tort na moje urodziny.
Potem ja piekłam go trzy razy w ciągu tygodnia ....
Potem znowu.....
W sumie cztery razy !!!!!! (w ciągu niecałego miesiąca karnawału).

Tort pyszny, uzależniający, słodko kwaśny.

Przepis Doroty z Moich Wypieków.

Przepis cytuję za Dorotą:


Składniki na blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu
W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.
Wykonanie
Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.
Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu.

Zdjęcia autorstwa Agaty z bloga Pożeracze czasu.

poniedziałek, 7 marca 2016

Simit - czyli Marcowa Piekarnia



I kolejny wypiek z Piekarni Amber :)

Tym razem bułeczki-bajgle po turecku.
Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.

Przepis Moniki z bloga Gotuje, bo lubi cytuję za Amber:

Simit
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki - pół na pół orkiszowej i pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki melasy kokosowej
Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną wody. Poczekać, aż zaczną rosnąć.
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!
 

 Simit na blogach:

      Dziękuję za wspólne pieczenie :)




      sobota, 5 marca 2016

      Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą wspólnie pieczone





      Kolejny raz udało się !!
      Wspólnie pieczone muffinki - aromatyczne i wilgotne - pyszne :)

      Przepis z bloga Miłość w brzuchu mam.

      Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą
      PRODUKTY:
      • 1 i 1/3 szklanki mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 125g ricotty
      • Sok z połowy pomarańczy
      • Skórka z całej pomarańczy
      • 1,5 łyżeczki imbiru
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • siekane orzechy

      WYKONANIE:

      Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej misce.

      Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce.

      Wlać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko widelcem.

      Przelać masę do papilotek (3/4 ich wysokości). Posypać wierzch orzechami

      Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'.

      W akcji wzięły udział:



      piątek, 4 marca 2016

      Pasztet gryczany z pieczonych warzyw



      Kolejny przepis Asi z Kwestii Smaku.
      Zdjęcia Agaty.

      Pasztet - pyszny :)
      Przepis cytuję za autorką:

      Składniki

      6 porcji, po 269 kcal
      • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • kawałek selera
      • 250 g pieczarek
      • 1 duża cebula
      • przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu, kuminu, ostrej papryki, oregano i kolendry
      • 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
      • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
      • 2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy
      • 2 łyżki octu balsamicznego

       

      Przygotowanie

      • Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować ze szczyptą soli do miękkości (ok. 30 minut). Ostudzić, odcedzić.      
      • Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną na kilka kawałków obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
      • Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
      • Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze dodając olej, masło orzechowe (jeśli używamy), orzechy i ocet balsamiczny, wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach C.
       Smacznego :)