niedziela, 21 grudnia 2014

Makowa choinka - bardziej i mniej udane zabawy z ciastem francuskim...


Przepis z http://smaker.pl/przepis-francuska-choinka-makowa,103768.html

Składniki:
 - mrożone ciasto francuskie
 - gotowa masa makowa

  • Wykładamy mak na trójkąt z ciasta francuskiego
  • Przykrywamy drugim płatem ciasta i nacinamy "gałęzie"

 
  • Wywijamy gałęzie




  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem 

  • Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, 200 st. C



I podejście drugie - przepis z http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego.html
  • Wykładamy mak na trójkąt z ciasta francuskiego

  • Przykrywamy drugim płatem i sklejamy krawędzie, potem nacinamy górny płat, smarujemy roztrzepanym jajkiem

  • Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, 200 st. C




poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami



Pyszne - wilgotne i aromatyczne ciasto z wiórków kokosowych i mąki kokosowej.
Proste, jak mufinki - w jednej misce suche, w drugiej mokre, wszystko wymieszać, wlać do formy, wstawić do piekarnika, po godzinie wyjąć pachnące ciasto.

Przepis znaleziony u Kingi Paruzel.

Przepis cytuję z moimi zmianami:

Składniki:
6 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki mleka ryżowego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
½ szklanki  mąki kokosowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika - sprawdzić, czy nie ma mąki w składzie !!!
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta  soli morskiej

Przygotowanie:
1.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Podłużną większą formę (taką do pasztetu) wyłożyć papierem do pieczenia.

2.  Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko (nie obrane) i ponownie całość wymieszać

3.  W drugiej misce wymieszać pozostałe, suche składniki.

4.  Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5.  Ciasto piec 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Smacznego :)