piątek, 31 grudnia 2010

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Składniki:
6 łyżek majonezu
6-8 łyżek jogurtu naturalnego
5-7 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
250 g startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy konserwowej
cebula
sól, pieprz

Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce drobnych oczkach.
W przezroczystej misce układać kolejno:
- białko - starte na tarce, na grubych oczkach
- połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- połowa sosu majonezowo - jogurtowego
- cebula
- tuńczyk
- reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
- kukurydza
- groszek
- reszta sosu majonezowo - jogurtowego
- żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 20 grudnia 2010

... co z białkami zrobić - część II "Piegus" kokosowy



Składniki:
  •  1 szklanka białek
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 szklanka cukru
  •  1 szklanka wiórków kokosowych
  •  cukier waniliowy
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka masła

Tłuszcz roztopić, odstawić.
Wszystkie sypkie składniki połączyć.
Ubić białka na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo wysypywać sypkie składniki i mieszać.
Dodać cukier waniliowy i roztopiony tłuszcz.

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą blachę keksową.

Piec 45 minut w temp. 180ºC.

Zamiast (albo dodatkowo) można dorzucić szklankę bakalii albo/i szklankę maku.
Poniżej wersja "bakaliowa" (i do tego "light" bo mi się zapomniało tłuszczu dodać :-) ):

... co z białkami zrobić - część I Kule cynamonowe



Kule cynamonowe - 16 szt. (mało ;))

Przepis za www.mojewypieki.blox.pl

Składniki na około 16 kulek:
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 białka
  • cukier puder do obtoczenia

Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki.

Formować kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Wykładać na papier do pieczenia lub naoliwioną blaszkę.

Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego :) 

Podobno można zamrażać - nie sprawdziłem... Nie zdążyłem... Tak szybko zniknęły :)

niedziela, 19 grudnia 2010

Strucla makowa



Strucla makowa

Przepis za M. Gałecka, H. Kulzowa "Kuchnia polska" 193x

Składniki na 4 strucle:
- 1 kg mąki
- 9 dkg drożdży
- 0.5 l mleka
- 15 żółtek
- 30 dkg cukru
- 30 dkg masła
- cukier waniliowy
- 1/2 dkg soli

Masa makowa:
- 80 dkg maku
- 50 dkg cukru
- 3 dkg masła
- 1/2 dkg drożdży
- 1 żółtko
- 5 dkg migdałów słodkich
- 1/2 dkg migdałów gorzkich
- cukier waniliowy (1/2 laski wanilii)

Masa makowa:
Mak zaparzyć wrzątkiem i zostawić na noc (użyłem mielonego maku - był gotowy od razu, bez odcedzania). Zlać na sito, odsączyć, zmielić i wymieszać z dodatkami


Ciasto:
Zaparzyć gorącym mlekiem 20 dkg mąki, rozetrzeć i zostawić do wystygnięcia. Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i włożyć do zaparzonej mąki. Dodać część mąki (ja dorzuciłem ok 40 dkg) i zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać żółtka ubite na parze (ja po prostu rozmieszałem mikserem), cukier i resztę mąki. Dodac mleka w razie potrzeby. Wyrabiać pół godziny. Wlać ciepłe, sklarowane masło i zapachy - wyrabiać aż odstanie od rąk.

Zostawić do wyrośnięcia

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 4 części, wyłożyć część na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować prostokąt na 1/2-3/4 cm grubości, szerokości blachy. Nałożyć 1/4 masy makowej, rozprowadzić nożem i zwinąć zlepiając brzeg. Zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Powtórzyć dla pozostałych części ciasta.



Piec ok. godziny w piecu nagrzanym do 180ºC (piekarnik elektryczny, grzanie góra i dół bez nawiewu).

poniedziałek, 8 listopada 2010

Malinówka



Pierwszy raz robiłam malinówkę rok temu.
Wyszło mało, nie próbowaliśmy z oszczędności. Dopiero w czerwcu wypiliśmy małą buteleczkę - było pyszne.
W tym roku nastawiłam podwójną porcję.
Tegoroczny przepis pochodzi z Akademii Smaku.

Składniki:
- 1 kg malin,
- 0.5 kg cukru,
- 0.5 litra spirytusu,
- 1 litr wódki 40%.

Sposób przyrządzenia:
Malin umieszczamy w dużym słoju, malin nie płuczę, taką mam ideologię, zresztą moja Babcia do soków również nie płukała. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy spirytusem i wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Jednak żeby nie było całkiem łatwo, to raz na dwa dni należy potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
Miesiąc, to minimum, ja staram się przetrzymać w pierwszej formie malinówkę przez 6 tygodni.

Proces filtrowania:
Do filtrowania potrzebujemy, lejek - może być z sitkiem, ale i tak należy się zaopatrzyć w:
- pieluchę tetrową,
- lnianą ściereczkę.
Filtrujemy do butelek przynajmniej dwa razy. Nie polecam filtrów do kawy, chociaż w wielu podręcznikach są polecane, dla mnie to męczarnia, gdyż bardzo szybko się zapychają.
Gdy butelki są pełne, zakręcamy je i…niestety odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Potem, możemy jeszcze raz przefiltrować i mija ledwo 8-10 tygodni i mamy malinówkę, jakiej nie dostaniem nigdzie na świecie.

Smacznego :)

rok temu na blogu:
 


niedziela, 7 listopada 2010

Szpajza




Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".
Pyszny piankowy deser.

Składniki:
4 jajka
200g cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
20ml czystej wódki
1 łyżka kakao

Ubić pianę z białek, partiami dosypywać cukier, nie przerywając ubijania, na koniec dodać żółtka. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać pół szklanki wrzątku, wystudzić. Połączyć masę z jajek z żelatyną. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do pucharków, każdą wygładzać łyżeczką. Można udekorować wisienką z konfitury.

Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl




Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:


sobota, 6 listopada 2010

Hekele


Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".
Potrawa to właściwie tatar ze śledzia.

Składniki:
500g filetów śledziowych w oleju
2 obrane cebule
obrany kiszony ogórek
słoiczek marynowanych grzybków
2 żółtka
2 łyżki oliwy
pieprz

Śledzie posiekać, przyprawić pieprzem. Osączone grzybki posiekać z ogórkiem i cebulą. Wymieszać ze śledziami, dodać żółtka, przyprawić pieprzem. Wymieszać z oliwą, podawać z żytnim chlebem.

Sacznego :)

Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl




Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:



piątek, 5 listopada 2010

Pierogi ruskie



Pierwszy raz biorę udział w Pierogarni Usagi.
Zaczynam od pierogów ruskich:



Pierogi ruskie:
przepis ze strony Kuchnia polska
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól
Składniki na farsz:
  • 500 g ścisłego twarogu
  • 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawa maggi
  • pieprz i sól
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. Podawać z pikantną surówką
 Moje uwagi:
Pierogi robiłam z podwójnej porcji, ale farszu wyszło chyba poczwórnie.. Teraz szukam pomysłu na wykorzystanie farszu.
Ciasto musiałam dość obficie podsypać mąką - było za rzadkie. Ale po podsypaniu wyszło super plastyczne, mięciutkie - bardzo ładnie się wałkuje i formuje.
Po ugotowaniu pierogi są miękkie i delikatne - podaliśmy je ze skwarkami z wędzonej słoniny.

Pierogi ruskie są kolejną propozycją w akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

  



 


Gotujemy po polsku!



rok temu na blogu:


czwartek, 4 listopada 2010

Weekendowa Piekarnia #91 - Butterhorn Rolls




Jeszcze jeden przepis z WP #91, przepyszne rożki maślane - przepis podany przez Gosię z Moich ekspresji kulinarnych.

Butterhorn Rolls
(Rożki maślane)

Składniki:
(32 rogale)
3/4 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut. Smacznego!

Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford






Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk



rok temu na blogu:

środa, 3 listopada 2010

Bigos


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję bigos.

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
główka słodkiej kapusty - mniej więcej 2 kg
500g wędzonych żeberek
1kg łopatki albo karkówki
200g suszonych śliwek - ja miałam węgierkę dąbrowicką lekko podwędzaną
50g suszonych grzybów
przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec - ja użyłam przyprawy do bigosu Kamisa
100 ml czerwonego wina

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka oba rodzaje kapusty i żeberka, zalać wodą (prawie po brzeg), zagotować i gotować godzinę na małym ogniu bez pokrywki.
Mięso natrzeć solą i pieprzem, upiec przez godzinę w piekarniku, podlewając wodą i wytworzonym sosem.
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, dodać do kapusty, dodać śliwki i grzyby, dodać przyprawy, dolać wodę w miarę potrzeby, gotować jeszcze godzinę, schłodzić.
Następnego dnia podgrzać do zagotowania, gotować pół godziny na małym gazie, dolać wino, zagotować i wystudzić.
Trzeciego dnia znowu zagotować, gotować pół godziny, wystudzić.
Bigos jest lepszy po kilku takich sesjach podgrzewania i studzenia.
Podawać z kiełbasą, parówką i pieczywem.
Smacznego :)

Gotujemy po polsku!

rok temu na blogu:





wtorek, 2 listopada 2010

Weekendowa Piekarnia #91 - Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami





W kolejne WP gospodarzy nam Gosia z Moich ekspresji kulinarnych.

Jedna z propozycji to pyszny chlebek z dynią na zakwasie.

Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford

Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami

Składniki:
1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
286g aktywnego zaczynu zakwasowego (białego 100% hydracji)
314 g wody
378 g pieczonej dyni
20 g soli
59 g uprażonych pestek dyni

Przygotowanie: Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzyłam jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 4 bagietki i bochenek. Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).

* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200C przez 45min, aż dynia będzie miękka.

Źródło: Tatter
Smacznego :)

 




rok temu na blogu:


poniedziałek, 1 listopada 2010

Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki




Pyszne ciasto, jak zwykle u  Bajaderki....
Przepis pojawiła się ostatnio u Atiny, Cudawianki i Majany.
Cytuję za Atiną:

Składniki na formę 23x23 cm (ja robiłam w większej formie z podwójnej porcji)

Składniki na spód ciasta:
1 szklanka maki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
115g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 szklanka orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
3/4 szklanki płatków owsianych

Składniki na masę serowo-dyniową:
225g serka Philadelphia, temperatura pokojowa (dałam wiaderkowy, do serników)
3/4 szklanki przecieru z dyni*
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru

Składniki na górną warstwę:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Przygotować spód ciasta. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.

Przygotować warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.

Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.

Smacznego:-)

* Przygotowanie przecieru z dyni. Dynię obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i zapiekać w piekarniku temperaturze 200ºC, przez około 30 minut, do miękkości. Następnie zmiksować lub rozdrobnić widelcem.


 



rok temu na blogu: