Pyszny piankowy deser.
Składniki:
4 jajka
200g cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
20ml czystej wódki
1 łyżka kakao
Ubić pianę z białek, partiami dosypywać cukier, nie przerywając ubijania, na koniec dodać żółtka. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać pół szklanki wrzątku, wystudzić. Połączyć masę z jajek z żelatyną. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do pucharków, każdą wygładzać łyżeczką. Można udekorować wisienką z konfitury.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
rok temu na blogu:
na kaszubach szpajze je się od wielkiego dzwonu,święta,wesela ,komunię
OdpowiedzUsuńkarmelową,czekoladową,cytrynową
uwielbiam ją :)
smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie...ale ja mam niesamowitą słabość do wszelkich kremów! (niestety :D)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie podany
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńidealny na niedzielne popołudnie (:
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!!! Proszę jakie mamy polskie desery, a ludzie podniecają się jakimś tiramisu. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się te dwukolorowe porcyjki podobają!
OdpowiedzUsuńAle ładne! :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, zapowiada się bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńtak lekko i puszyście.