wtorek, 31 sierpnia 2010

Kawowe lody jogurtowe i polewa z czarnej porzeczki


Podobne lody robiłam już wcześniej - przepis podstawowy od Cudawianki.
Używałam tylko innego jogurtu.
Lody wyszły pyszne, w smaku takie jak sobie wyobrażałam - i jogurtowe i kawowe :)

A polewa z czarnej porzeczki świetnie się komponuje.




lody jogurtowe (kawowe):

500 gram kawowego puszystego jogurtu smakowego (ja miałam kremowy z Lidla)
180 ml śmietany 30% (dałam 200 g)
łyżeczka miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

wymieszałam razem śmietanę z jogurtem. Dodałam miód, kawę, a następnie wlałam masę do maszyny do lodów. Postępowałam zgodnie z instrukcją. Gotowe lody zamroziłam chwilę w zamrażarce.




Sos z czarnej porzeczki do słoików (na zimę):
2 kg czarnej porzeczki
1/2 kg cukru żelującego
1 laska cynamonu
1/2 kg cukru

Porzeczki i cynamon zalać wodą w garnku - tyle, żeby były przykryte - nie obierać. Gotować 20 minut, przetrzeć przez sito. Dodać cukier żelujący i cukier, gotować 5 minut. Przelać do małych słoiczków, pasteryzować 15 minut.




Lodowa akcja


AKCJA PRZETWORY 2010


rok temu zajadaliśmy się jajkami po kardynalsku:



poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Lody malinowe bez jajek


Zobaczyłam je u Magdy i wiedziałam, że zrobię :)
Lody wyszły bardzo słodkie i tylko dzięki polewie malinowej smakowały dobrze - przepis do dopracowania.

składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ok.400g)
150ml mleka 3,2%
300ml śmietany kremówki (30-36%)
300 - 400g malin

wykonanie:

Maliny umyć i pognieść widelcem, nie trzeba robić miazgi, wystarczy jeśli będą częściowo rozgniecione.
Śmietanę kremówkę lekko ubić, dodać mleko i mleko skondensowane, a następnie wszystko razem zmiksować.
Dodać maliny i wszystko razem wymieszać.
Masę mrozimy w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.
U mnie schładzanie trwało 30 minut, później lody przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.

Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w zamrażarce.
Wstawić lody do zamrażarki i co godzinę, przemieszać, do momentu w którym nie będzie to już możliwe.

Przed podaniem lody wyjąć z zamrażarki chwilę wcześniej.

Smacznego !!!

Jugo de Sandia - kolumbijski napój z arbuza


Lekki i orzeźwiający napój ze zmiksowanego arbuza.
Przepis ze strony My Colombian Recipes.

Składniki
(4 porcje)
5 kubków wypestkowanego i pokrojonego w kostkę arbuza
1 kubek kruszonego lodu
¼ kubka zimnej wody
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładko, podawać od razu.
Smacznego :)




Rok temu piekliśmy jabłecznik francuski w Weekendowej Cukierni:





niedziela, 29 sierpnia 2010

Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza


Lody znalazłam u Joanny.
Zrobiłam jednak tradycyjnie - w pudełku.
Lody nie zamarzają na kamień z powodu dużej ilości alkoholu - są mocno czekoladowe i gładkie w smaku. A na wierzchu po wyjęciu tworzą się białe kryształki szronu ....
I nie wymagają maszynki :)



Przepis cytuję za Joanną (pominęłąm chili, robiłam z podwójnej porcji):


Składniki (350ml lodów):
1 duży bardzo dojrzały banan obrany ze skórki 
55 g czekolady gorzkiej lub deserowej
6 łyżek mleka
6 łyżek likieru Baileys
1 łyżka ciemnego rumu (np. czeski Tuzemak)

1. Rozpuść czekoladę z mlekiem (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej)
2. Rozgnieć widelcem banana na gładką masę
3. Połącz ze sobą wszystkie składniki
4. Przelej do foremek na lody, lub do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny
Smacznego :)




Lodowa 
akcja


A rok temu (podobnie jak i teraz) gotowaliśmy sos słodko-kwaśny na zimę:





sobota, 28 sierpnia 2010

Kolorowa sałatka z fasolki



Lekka sałatka na koniec lata....

Składniki:
600g fasolki szparagowej
1 cebula
2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
300g pomidorów - u mnie żółte i czerwone - z ogrodu
100g fety
oliwki -  10-12 sztuk
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy



Fasolkę obrać, pokroić w 3 centymetrowe kawałki, ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i oliwki też - jak najcieniej.
Pomidory pokroić w ósemki.
Wszystkie składniki wymieszać, posolić, popieprzyć, skropić octem i oliwą, posypać pokruszoną fetą.
Można podawać od razu, można przechować kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)





A fasolkę możemy wykorzystać też jak makaron:



piątek, 27 sierpnia 2010

Bezy - najlepsze !!


Najpierw zobaczyłam je u Ali, potem u Tatter. A oryginał podała Tudik z forum CinCin ...
Akurat miałam białka w lodówce, zrobiłam.
Pyszne, najlepsze - bez kryształków cukru, twarde i zwarte.


Przepis cytuję za Tatter:


Bezy Tudik

230g białek
450g drobnego cukru

Piec rozgrzewam do 140C.

W rondlu zagotowuje wode i stawiam na nim miske z bialkami. Dodaje cukier i mieszajac podgrzewam mase, az cukier sie calkowicie rozpusci. Nastepnie ustawiam miske z masa na stole i ubijam az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Bezowa mase przekladam do rekawa cukierniczego i wyciskam male bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Wsuwam blache do pieca i natychmiast zmiejszam temperature do 100C. Susze bezy przez 3 godziny.
Smacznego :)


A bezy pasują do różnych deserów:








czwartek, 26 sierpnia 2010

Orzeźwiające mleko kokosowo-ananasowe



Właściwie nam nie za bardzo smakowało...
Ale może komuś przypasują mleczno-kokosowo-ananasowe klimaty....
Przepis znaleziony na stronie z przepisami z Kolumbii, ale niekonieczne rdzennie kolumbijski...



Składniku
(2 porcje)
1 kubek pokrojonego ananasa
1 kubek mleka kokosowego
1 kubek kostek lodu
1/2 kubka mleka
3 łyżki mleka skondensowanego
Plastry ananasa do ozdoby

W blenderze zmiksować wszystkie składniki. Podawać od razu.
Smacznego :)



Napoje i 
drinki na lato

a rok temu piekliśmy śliwkowiec z migdałami i czekoladą:



środa, 25 sierpnia 2010

Panna cotta z musem śliwkowym z nutką cynamonu


I jeszcze jedna letnia panna cotta...

Składniki:
600 g śmietanki kremówki (30%)
300 g mleka tłustego
6 łyżeczeki żelatyny
1 laska wanilii
kawałek cynamonu
1/2 szklanki cukru

1/2 kg śliwek
1 galaretka owocowa (u mnie brzoskwiniowa)
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki cynamonu

[Listonic]


Wypestkowane śliwki zalać wodą w garnku, gotować do miękkości. Zmiksować, dodać wodę do objętości 1 litra, wsypać galaretkę i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić, dodać cynamon.

Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką, mlekiem, cynamonem i cukrem.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dobrze rozpuścić. Ostudzić, wyjąć wanilię i cynamon. 

W dużej formie albo w szklaneczkach wylewać na przemian mus śliwkowy i masę śmietankową, czekając za każdym razem na zastygnięcie poprzedniej warstwy, włożyć do lodówki na 3-4 godziny.

Wyjąć i podawać.
Smacznego :)



ŚLIWKI...


rok temu piekliśmy ciasteczka z resztek:



wtorek, 24 sierpnia 2010

Migdałowe ciasto z malinami i amaretti


Pyszne, letnie ciasto z chrupiącą skorupką.
Przepis Meety K.

Składniki:

140g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g zmielonych migdałów
175g miękkiego masła
175g cukru muscovado
3 jajka
140g Amaretti, pokruszonych w grube kawałki
skórka z 2 cytryn - nie dałam (zapomniałam)
250 g świeżych malin
Cukier puder do posypania


1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Formę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajka po jednym, cały czas ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i zmielone migdały.

3. Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą część wlać do formy. Połowę ciasteczek amaretti wysypać na ciasto, posypać 1/3 malin.

4. Pozostałe ciasto wyłożyć na amaretti i maliny i delikatnie rozprowadzić. Posypać resztą amaretti i malin.

5. Piec 55 minut do 60 minut. Zostawić do ostygnięcia przez 15 minut w formie. Posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem.

6. Można podać z bitą śmietaną wymieszaną z odrobiną skórki cytrynowej.

Ciasto można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni.


Na 
zdrowie! Maliny!

rok temu piekliśmy drożdżówkę z mirabelkami: