Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Przepis znaleziony w Kuchni Ireny i Andrzeja:
SKŁADNIKI:
1 średni chleb żytni lub pumpernikiel,
8 szklanek wody lub rosołu,
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku,
1 łyżka masła,
1/4 szklanki gęstej śmietany,
2 żółtka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
SPOSÓB WYKONANIA:
Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natkę.

Jak zobaczyłem nazwę przepisu, to od razu pomyślałem sobie, że napiszę Ci, o tym jak bardzo nam zasmakowała w zeszłym roku zupa z chleba;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń