niedziela, 10 stycznia 2010

Weekendowa Cukiernia #20 - Mus Czekoladowy


Straciłam rachubę i nie wiem, jaki numerek WC przerabiamy - dziękuję za informację - udało mi się załapać na okrągły numerek ;)

W każdym bądź razie gospodynią jest Goś.
Zaproponowała 3 przepisy - na pierwszy ogień poszedł mus czekoladowy.

Mus wyszedł pyszny, ale w małej ilości :)





MUS CZEKOLADOWY

200g czekolady gorzkiej
4jaja
6 łyżek śmietanki kremówki (36%)
Ok. 70g masła
3łyżki cukru pudru
4łyżki mocnej kawy w płynie

Rozpuścić czekoladę z masłem i kawą na parze. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru. Dodać do nich ostudzoną czekoladę.
Ubić kremówkę na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Białka również ubić na pianę z odrobiną soli, pod koniec wsypać resztę cukru pudru. Dodać pianę białkową do masy czekoladowej, delikatnie!
Wyłożyć mus do małych salaterek, udekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki i poczekać aż zastygnie.




Karnawałowe przekąski

8 komentarzy:

  1. Mus rzeczywiście wygląda odlotowo, mnie tylko przeraża ilość kalorii. Dlatego nie jem - choć uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny Ci wyszedł!:)
    Cieszę się, że smakował:)
    Powiem Ci, że ja właśnie takie małe porcje lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też go dzisiaj zrobię:) Pięknie wygląda i napewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wybitnie apetyczny! po małej ilości pozostaje niedosyt i koniecznie trzeba zrobić ponownie...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnej urody jest ten Wasz mus :)
    Właśnie sprawdziłam - to już 20-te wydanie WC :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To juz 20 wydanie??? alez ten czas leci...
    Bardzo kuszacy jest Twoj mus:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mus był pyszny, śladu po nim nie zostało..

    OdpowiedzUsuń