poniedziałek, 4 stycznia 2010

Śledź pod pierzynką


Przepis z listy pl.rec.kuchnia - od dawna u nas...

Składniki:

2-3 filety śledziowe
1-2 marchewki
2 buraczki
1-2 cebule
2 jajka
1 jabłko
majonez
zielenina - pietruszka, koperek

Ugotować buraczki, marchewkę i jajka.
Filety pokroić w kwałki, ułożyć na dnie salaterki. Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach.
Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę, wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach, znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków startych na tarce. Ostatnią warstwę posmarować gęstym majonezem i odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować sałatkę jajkami i zieleniną, w tym celu oddzielić ugotowane białka od żółtek, rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i ułożyć dekoracyjną kompozycję.
Smacznego :)
Karnawałowe przekąski


Kuchnia Świąteczna 2009

5 komentarzy:

  1. Lubię, zdecydowanie lubię...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie pod pierzynką! Są na każdej Wigilii- w tym roku też ;)..

    Dziękuje za udział w Akcji "Festiwal (s)maku". I za świetny i prosty przepis na kluski z makiem ;)...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię śledzie z buraczkami. Najczęściej jednak w towarzystwie ogórków kiszonych lub korniszonów. Te też zachęcają do zjedzenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Filety śledziowe w oleju solone czy octowe ? :)

    OdpowiedzUsuń