środa, 20 stycznia 2010

Kakaowe naleśniki z kakaowym kremem mascarpone i z bananami



Pyszne naleśniki z pysznym kremem :)
Przepis stąd.



Czekoladowe naleśniki z bananami kremem mascarpone

Składniki na ciasto:
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
90 gram mąki
30 gram rozpuszczonego masła
1 łyżka likieru kawowego
3/4 kubka mleka

Składniki na krem:
180 gram mascarpone - ja dałam całe opakowane - 225 gram
1/3 kubka cukru pudru
1/2 kubka śmietanki - dałam 30%
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru kawowego
szczypta soli
3-4 duże banany, pokrojone w plasterki
Dodatkowo cukier puder do posypania




Wymieszać kakao, jajka, wanilię i likier w dużym naczyniu. Wmieszać mąkę i masło, zmiksować. Odstawić.

Mleko podgrzać. Dodać 1/4 mleka do mieszanki mącznej, dokładnie wymieszać, dodać resztę mleka, zmiksować. Odstawić na 30 minut.


W osobnym naczyniu wymieszać mascarpone, śmietankę, cukier, kakao, wanilię, likier i sól. Zmiksować, aż będzie gładkie - nie miksowałam, tylko wymieszałam łyżką.

Usmażyć 12 niewielkich naleśników, każdy posmarować kremem, nałożyć banany, lekko zawinąć. Posypać cukrem pudrem, podać.

Smacznego :)

Uczymy gotować Kasię Cichopek


Kakaowy przegląd

4 komentarze:

  1. muszą być pyszne!
    zrobię na urodzinowy obiad córeczce, będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobiłem,
    są pyszne:>

    myślałem o wmieszaniu aromatów mięty, czy pomarańczy ale to następnym razem. Te z oryginalnego przepisu i tak są już pycha:>
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń