wtorek, 1 grudnia 2009

Weekendowa Piekarnia #53 - bułeczki mleczne z czekoladą



 Drugi przepis zaproponowany przez Zapbook to bagietki mleczne z czekoladą.
Ja zrobiłam 12 małych bułeczek - w sam raz do szkoły na drugie śniadanie.




Bagietki mleczne
Potrzebujemy:
  • 300 g mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 60 g masła roztopionego
  • 130 g cukru
  • 500 g maki
  • Wielka garść kawałków czekolady albo łezek ,które były w zamrażarce - moje były tylko w lodówce
  • Extrakt waniliowy albo śmietankowy
  • Żółtko do smarowania

Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ja to robię w maszynce. Zostawiamy do wyrośnięcia przez mniej wi ęcej godzinę.Ciasto musi powiekszyć objętość. Degazujemy, dzielimy na dwie części ,do jednej np. dodajemy kawałki czekolady a drugą zostawiamy bez niczego - ja dodałam do jednej łezki z ciemnej czekolady, a do drugiej kawałki białej czekolady. Każdą część dzielimy jeszcze na 2 części i formujemy bagietki. Czyli mamy 4 bagietki. Odstawiamy do wyrośnięcia ,mniej więcej 30 minut. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, nacinamy i pieczemy na 180 ° około 25 minut.


Smacznego :)
weekendowa_piekarnia_baner



6 komentarzy:

  1. już samo połączenie słów "bułeczki mleczne" przywodzi na myśl pyszne, puszyste wypieki. a w nich jeszcze słodka czekolada. chciałabym takie zabrac ze sobą do szkoły.. (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pycha, prawda? Moje dzieci je pokochały

    OdpowiedzUsuń
  3. Joanno, bardzo mi się podoba pomysł ,żeby zamiast dużych robić takie małe bułeczki
    A twoje są bardzo kształtne, maja eleganckie nacięcia i puszyste wnętrze , piękne są

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo zgrabne, i smacznie wygladaja,to jest naprawde bardzo lubiany przez dzeci przepis :)dziekuje za wspolne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Cała przyjemność po mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiram a w jakiej kolejnosci polaczyc skladniki?

    OdpowiedzUsuń