piątek, 18 grudnia 2009

Sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa to typowo polska potrawa. W każdym domu inna...
Podobnie jak bigos.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1/2 kg marchwi
3 pietruszki
1 średni seler  lub pół dużego
słoik ogórków konserwowych
3 jabłka
1 cebula
1 puszka groszku
duży majonez - u nas Ocetix

Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchew ugotować w mundurkach, najlepiej na parze. Ostudzić, obrać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Najlepiej kroić ziemniaki na zmianę z innymi warzywami, wtedy tak bardzo nie przyklejają się do noża.
Dosypać groszek, posolić, popieprzyć, dodać majonez.
Sałatkę przechowuję w lodówce w słoikach albo pojemnikach po twarogu - wtedy dłużej zachowuje świeżość...
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.

Smacznego :)


Kuchnia Świąteczna 2009

dni kuchni wegetarianskiej

4 komentarze:

  1. u mnie jeszcze do tego dochodzą jajka ugotowane na twardo i majonez to kielecki, a zamiast ogórków konserwowych domowe kiszone :-). Masz racje w kazdym domu inaczej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie podobnie, jak w komentarzu powyżej. A ostatnio robię bez selera i pietruszki, na życzenie dzieci :)
    Twoja bardzo apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas też się taką je, tylko bez jabłka i cebuli.
    Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na małej fotografii wyglądała jak Obcy. Myślałam, że ktoś pomylił tematy;))

    OdpowiedzUsuń